U januaru u Srbiji prodato 1.716 novih automobila

515

Prodaja novih automobila u Srbiji nastavlja da raste. Posle veoma dobrih lanjskih rezultata, kada je zabeležen rast prodaje veći od 22 odsto u odnosu na 2015, i prvi mesec ove godine obradovao je uvoznike.

Prema izveštaju Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, u januaru je prodato 1.716 vozila, što predstavlja rast od 25,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Najprodavaniji brendovi su ponovo “fijat”, sa 313 vozila, “škoda”, sa 292, i “folksvagen”, sa 202 prodata automobila.

Dobro su poslovali i “Opel”, koji je prodao 108 automobila, i južnokorejski “Hjundai”, sa isporučena 102 automobila. Potom sledi “Ford”, koji je prodao 98 vozila.

I dalje se dobro prodaju “dačije”, pa je tako u januaru prodato 89 vozila rumunske kompanije koja je pod okriljem “Renoa” doživela izuzetan preporod. “Reno” je prodao u prvom mesecu ove godine 77 vozila, a japanska “Tojota” 50.

I prodavci luksuznih brendova imaju razloga za zadovoljstvo. “Audi” je prodao 44 nova automobila, BMW 32, “Mercedes” 30, “Lend rover” 30, “Volvo” 10, a “Porše” pet vozila.

Treba napomenuti da su ovo nezvanični rezultati prodaje koje Srpskoj asocijaciji uvoznika dostavljaju sami uvoznici.

– Zato je i teško komentarisati ove podatke – kaže, bez dlake na jeziku, Milan Belin, direktor kompanije “Reno-Nisan Srbija”. – Tek kada stigne izveštaj MUP o registraciji novih automobila biće jasno da li je opet neko prijavio više prodatih vozila od stvarnog stanja.

Belin kaže i da je na kraju prošle godine uočena razlika kod nekih prodavaca između broja prijavljenih prodatih i registrovanih novih automobila.

Jasno je da se radi o reeskportu, pojavi koja je prisutna na našem tržištu dugi niz godina. Jednostavno, novi automobil se samo “transportuje” kroz, najčešće, papire uvoznika, mada ima i slučajeva da se ta vozila prvo carine pa tek onda preprodaju na drugim tržištima.

Ipak, bez obzira na reeksport i moguću razliku o konačnim rezultatima prodaje novih automobila u Srbiji, početak godine, slažu se svi uvoznici, obećava bolje dane i za prodavce i za kupce.

“ŠUMADINAC” NA VRHU

Najprodavaniji automobil u Srbiji u januaru 2017. godine je “fijat 500 L”. Vozilo koje se pravi u Kragujevcu, i čiju usavršenu verziju uskoro očekujemo, kupilo je 127 naših sugrađana. Ponovo “Fijatov” adut u stopu prati “škoda oktavija”, koju je pazarilo 87 ljudi. Na trećem mestu po prodaji nalaze se “folksvagen golf” i “škoda fabija” sa isporučenom 61 jedinicom.

Izvor: Novosti.rs