U kuhinji mu 40 godina visila remek-dela

Dva dela francuskih velikana Pola Gogena i Pjera Bonara, vrede milione, a kupljena su za 300 funti, piše Gardijan.

Davne 1975. godine radnik u Fijatu je otišao na aukciju izgubljene imovine koju je organizovala italijanska železnica u Torinu.

Platio je 45.000 lira, što je ekvivalentno današnjih 360 evra, za dve slike koje su mu se dopale: jedna mrtve prirode a druga slika žene koja sedi u bašti.

Blizu 40 godina, muškarac čije ime nije obelodanjeno je čuvao ove slike u svojoj kuhinji. Kada se preselio na Siciliju, pošto je otišao u penziju, poneo ih je.

Sve do prošle godine, nije imao pojma šta mu visi iznad šporeta.

Sada je postalo jasno da su u pitanju ukradene slike Pola Gogena i Pjera Bonara i da datiraju iz 1869. godine. Gogenova slika vredi između 10 i 30 miliona evra dok Bonarova vredi blizu 600.000 evra.

Slike su ukradene u Londonu 1970. godine iz kuće Kenedijevih. Međutim, tek prošle godine kada je vlasnikov sin inače student arhitekture listajući svoje knjige istorije umetnosti shvatio da slika iz knjige ima mnogo sličnosti sa slikom koja decenijama visi u kuhinji njegovog oca. Nije bila ista slika ali je slikana u istom stilu.

Prošlog leta počelo je dokazivanje da su u pitanju slike poznatih slikara. Ubrzo je dokazana autentičnost i rekonstrukcijom događaja saznali su da je delo pošto je ukradeno vozom dostavljeno do Torina ali je ostavljeno tokom carinskih kontrola iz straha od hapšenja.

Zanimljiva je i činjenica da se do daljnjeg neće znati kome ove slike pripadaju. Policijski izvori bliski Gardijanu rekli su da se čeka Metropoliten policije kako bi se situacija rasčistila.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO