U Srebrenici otvoren filmski festival “Srebrena traka“

20130914-124500.jpg

U Srebrenici je sinoć počeo 7. Filmski festival kratkog filma „Srebrena traka“ na kojem će biti prikazano 30 kratkih filmova iz deset zemalja svijeta.

Ovaj festival, koji organizuje Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, je već tradicionalna manifestacija u Srebrenici i jedini je filmski festival u regiji istočne BiH.

„Srebrena traka“ je otvorena specijalnom projekcijom filma „Krugovi“ Srđana Golubovića.

Srebreničani koji u svom gradu proživljavaju bolnu ratnu prošlost, s posebnom su pažnjom čekali ovaj film koji govori o Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je za vrijeme rata u BiH poginuo braneći svog prijatelja Bošnjaka.

-To je priča o čovječanstvu, o ljudstvu, o tome kakvi ustvari treba da budemo. Ponosna sam na njega, a sigurna sam da tako misle svi Srebreničani, kazala je Vesna Mustafić.

-Svi različito gledamo na stvari oko nas, pa tako i na ovaj film koji je nekoga potresao, a neko je ostao ravnodušan. Važno je da živimo u miru i da cijenimo ljude po njihovim osobinama – kaže posjetilac Festivala Ljubiša Šurlan.

Organizatori kažu da je cilj Festivala da u fokusu budu mladost, umjetnost i život u Srebrenici.

-Naš cilj je da mladim ljudima koji su zainteresovani za film i umjetnost uopće, damo priliku da uče od nekih najvećih imena sa bh. i regionalne kulturne scene. Svake gdoine se trudimo da ovdje dovedemo zvučna imena koji će našim sugrađanima približiti kulturu, kako bi i sam Festival imao što veći značaj među građanima naše regije, izjavila je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“, saopćeno je iz tog udruženja.

Srebreničani će u ova tri dana uživati u filmovima iz desetak zemalja, sa različitim temama i različitim žanrovima.

Sutra će u Srebrenici i Bratuncu biti organizovane radionice glume za mlade koje će voditi glumci Ivan Jeftović i Branko Vidaković, kao i radionice animacije u organizaciji sarajevske “Asife”.

Ove godine Festival je ostvario saradnju i sa Akedimijom umjetnosti iz Banje Luke.

-Radionica treba da se pretvori u niz segmenata koji mogu dovoljno da animiraju djecu, da ono što su oni, kao neka originalna boja, instrument, iskažu i da im bude zabavno i edukativno. Potrudit ću se maksimalno da im bude zanimljivo i da nauče što više o glumi, rekao je glumac Ivan Jeftvić.

Filmski festival “Srebrena traka” organizuje Udruženje “Prijatelji Srebrenice”, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO