Ukida se doprinos za zdravstveno osiguranje?

0179007.73

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje. Umesto toga, svi troškovi lečenja finansirali bi se direktno iz budžeta, piše Danas.

Upravo to se krije iza nedavne izjave ministra privrede Saše Radulovića da bi svi građani Srbije trebalo da budu zdravstveno osigurani, bez obzira na to da li im poslodavci uplaćuju zdravstveno osiguranje ili uopšte nemaju posao.

Kako za list objašnjava Radulovićev ekonomski savetnik Aleksandar Stevanović, plan Ministarstva je da se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa za zdravstvo i, samim tim, overavanja zdravstvenih knjižica, a da se građani reše problema sa kojim se mnogi danas suočavaju – da ne mogu da se leče o trošku države, jer im njihovi poslodavci nisu uplatili doprinose.

Pitanje koje se odmah postavlja je gde će država naći novac za ovaj plan, a odgovor je – u drugom porezu.

Prema Stevanoviću, istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, država bi poreskom reformom podigla porez na zarade i promenila način njegovog plaćanja.

Međutim, pošto bi, ako se usvoji Radulovićev plan, za besplatno lečenje bilo potrebno samo da građani pokažu ličnu kartu kao dokaz srpskog državljanstva, broj onih čiju bi terapiju plaćala država odmah bi se povećao.

To je zbog toga što mnogi poslodavci danas ne uplaćuju doprinose za svoje radnike, zbog čega oni ne mogu da overe svoje zdravstvene knjižice i, posledično, moraju iz svog džepa da plate svaki pregled ili intervenciju.
To znači da bi povećanje poreza na zarade moralo da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa da bi se obezbedio novac za besplatno lečenje ovih ljudi ili bi budžetski deficit morao da poraste. Stevanović, međutim, naglašava da deficit neće trpeti.

“Ako nas naši koalicioni partneri saslušaju do kraja, videće da deficit neće rasti, jer ćemo promeniti način plaćanja poreza na zarade i izvršiti preraspodelu sredstava. Sadašnja situacija da kažnjavamo radnike zbog toga što im poslodavci ne plaćaju doprinose je apsurdna”, tvrdi Stevanović.

Deo sveobuhvatne poreske reforme koju planira Ministarstvo privrede i koja bi trebalo da prati prebacivanje troškova za lečenje na budžet je i “značajno smanjivanje doprinosa na najniže zarade”. Tako bi, kako precizira Stevanović, poslodavci na najmanje plate plaćali samo minimalni penzijski doprinos, dok bi sa povećanjem zarada progresivno rasle i dažbine.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu za “Danas” da im ministar privrede nije obrazložio kako planira da uvede zdravstveno osiguranje za sve građane, niti ih je prethodno izvestio o namerama i stavu koji je izneo.

“Ministar Radulović nam još nije dostavio svoj koncept, niti znamo da isti u pisanom obliku postoji, tako da se o njemu ne možemo izjašnjavati.

Znamo samo jedno, da bi za obveznike doprinosa bilo destimulativno kada bi se neko dekretom uključio kroz overu zdravstvenih knjižica bez odgovarajuće ekonomske osnove”, kažu u informativnoj službi RFZO.

Oni dodaju da očekuju od Radulovića da obrazloži svoj predlog i koncept, nakon čega će se Fond izjasniti.

“U Srbiji se po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje izdvaja najmanje u Evropi, i to u ovom trenutku iznosi oko 260 evra. Bilo kakvo dalje neuplaćivanje doprinosa moglo bi dodatno da smanji već prenisku kvotu za zdravstveno osiguranje, a samim tim i ugrozi obezbeđivanje zdravstvene zaštite”, upozoravaju u RFZO.

Kako dodaju, glavni cilj Strategije razvoja zdravstvenog osiguranja do 2020. godine predviđa uvođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za sve građane.

“Kada je to predložio, direktor RFZO Momčilo Babić smatrao je da je potrebno vreme, kroz određeni period tranzicije, kako bi se obezbedili svi neophodni uslovi, pre svega ekonomski, za realizaciju tog cilja”, navode u RFZO i dodaju da bi bilo nepravedno prema milionima građana koji plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje da se jednostavno proglasi overa zdravstvenih knjižica svima bez razlike.

Upitan zbog čega Ministarstvo nije konsultovalo RFZO prilikom pripreme koncepta ove reforme, Stevanović kaže da bi RFZO pre toga trebalo da se bavi smanjenjem svojih sopstvenih rashoda.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović kaže za “Danas” da nije upoznat sa konkretnim planom Ministarstva privrede.

“Čuo sam za izjavu Radulovića da svi građani treba da imaju socijalno osiguranje, ali nisam upoznat sa idejom da poslodavci treba da budu oslobođeni plaćanja doprinosa. Zato ne bih ni komentarisao”, poručuje Martinović.

Inače, Ministarstvo privrede planira i da reformiše sistem socijalne zaštite, tako da se 150 milijardi dinara, koliko se danas izdvaja za ove namere, drugačije rasporedi.

Nezvanično, Ministarstvo je identifikovalo brojne neekonomičnosti u trošenju ovog novca, od subvencija za plaćanje električne energije i obdaništa i davanja novca porodicama sa visokim prihodima, što će se promeniti.

Kako za “Danas” kažu u Ministarstvu privrede, ideja je da se socijalno ugroženim porodicama mesečno da 15.000 dinara, plus 5.000 dinara po članu domaćinstva, što bi za tročlano domaćinstvo značilo 25.000 dinara.

U Ministarstvu smatraju da bi 150 milijardi dinara bilo dovoljno da se na taj način zaštiti 1,5 milion građana Srbije.

Prema Stevanovićevim rečima, za dobijanje ove vrste pomoći bilo bi dovoljno da građanin potpiše izjavu o svojim primanjima, ali bi istovremeno bile ustanovljene vrlo oštre kazne za svaku prevaru i jaka kontrola po sistemu slučajnog uzorka.

sandzakhaber / izvor: Danas, Mondo

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO