UN pozvale Tursku da ukine blokadu Tvitera

Ujedinjene nacije su danas pozvale Tursku da ukine blokadu društvene mreže Tviter, navodeći da zvanična Ankara time verovatno krši svoje međunarodne obaveze koje se tiču ljudskih prava.

“Zabrinuti smo da blokada Tvitera, koju je 20. marta uvela turska telekomunikaciona agencija, možda nije u skladu sa međunarodnim obavezama Turske koje se tiču ljudskih prava”, izjavio je portparol visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil, a prenela agencija AFP.

“Prava koja ljudi imaju u stvarnom životu moraju se poštovati i na internetu. Zato tražimo od vlasti da ukinu blokadu Tvitera”, rekao je Kolvil novinarima.

Turska Agencija za telekomunikacije je prošle nedelje blokirala pristup Tviteru po nalogu premijera Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što su predstavnici opozicije na toj društvenoj mreži objavili transkripte telefonskih razgovora iz kojih se može zaključiti da je Erdogan imao ulogu u velikom korupcionaškom skandalu koji poslednjih meseci potresa Tursku.

Kolvil je naveo da su UN već u februaru ukazale da uvođenje zakona koji omogućuje zabranu Tvitera u Turskoj krši slobodu izražavanja i pravo na privatnost.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO