UN: Srbija među zemljama s najvećim padom broja stanovnika

NJUJORK – Najveći porast broja stanovnika u sledeće dve godine imaće Oman i Katar, dok će najveći pad broja stanovnika biti zabeležen u zemljama istočne Evrope, među kojima je i Srbija, pokazuje najnovija studija Fonda Ujedinjenih nacija za populaciju (UNFPA) koja je objavljena danas.

populacija
Prema prognozi stručnjaka UN, stanovništvo Omana i Katara će će se do 2015. uvećavati prosečno za 7,9, odnosno 5,9 odsto godišnje, što će im omogućiti da zadrže vodeću poziciju po tom pokazatelju ne samo među zemljama Persijskog zaliva, nego i u svetu.

U svim ostalim zemljama Persijskog zaliva u sledeće dve godine će takođe biti zabeležen snažan porast broja stanovnika – od 1,8 odsto godišnje u Saudijskoj Arabiji i 2,3 odsto u Jemenu, do 2,5 odsto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 3,6 procenata u Kuvajtu, prnosi RIA Novosti.

Nasuprot zemljama Persijskog zaliva, u istočnoj Evropi se nastavlja smanjenje populacije, pri čemu se očekuje da u sledeće dve godine najveći gubitak bude zabeležen u Moldaviji i Bugarskoj (0,8 odsto godišnje), Ukrajini (0,6 odsto), Srbiji, Belorusiji i Litvaniji (0,5 odsto) i Rusiji (0,2 odsto).

Među zemljama rekorderima po broju stanovnika tradicionalno predvode Kina i Indija sa 1,385 milijardi, odnosno 1,252 milijarde ljudi. Pri tom je porast stanovništva u Indiji dva puta veći nego u Kini i iznosi 1,2 odsto godišnje, navedeno je u izveštaju UNFPA.

Najduži prosečan očekivani životni vek stanovnika očekuje se u Japanu – 80 godina za muškarce i 87 godina za žene, kao i u Australiji i Švajcarskoj – 80 godina za muškarce i 85 godina za žene. Najkraći očekivani životni vek biće prema prognozama u Sijera Leone (45 godina za muškarce i 46 godina za žene).

tanjug

Najveći koeficijent fertilnosti, od 7,6, beleži se u Nigeru, a taj pokazatelj je na visokom nivou i u Maliju (6,9) i Somaliji (6,6), navedeno je u ovogodišnjem izveštaju Fonda UN za populaciju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO