UN tvrdi kako je sarin upotrijebljen u Siriji , no ne znaju od koje strane

ratUN istraga ustvrdila je kako je otrovni gas sarin upotrijebljen za vreme sukoba u Siriji – ističu kako imaju ” razumne osnove ” verovati da je došlo do takvih napada , na manjem prostoru . No , iz UN – a još uvek ne znaju koja je strana upotrebila otrovni gas .

Pobunjenici i sirijska vojska međusobno su se optuživali za upotrebu hemijskog oružja u martu i aprilu ove godine . Kod pobunjenika je pronađen sarin u Siriji od strane sirijske vojske , ali iu Turskoj od strane turske policije ( vidi : Turske bezbednosne službe pronašle sarin kod sirijskih Islamista ) .

UN istraga svoja saznanja bazira na razgovorima sa svedocima , pa i na osnovu video snimaka sa Ioutube – a . Sirijske vlasti nisu im dopustile ulazak u zemlju ističući kako nisu sigurni u njihovu objektivnost .

” Zbog političkih razloga ne vjerujemo američkim i britanskim stručnjacima ” , rekao je sirijski ministar informacija , Omran Ahed al – Zouabi . Takođe je istakao kako bi u timu istražitelja trebali takođe biti i ruski i kineksom stručnjaci , no , UN je odbio takav zahtev .

Francuski ministar spoljnih poslova , Laurent Fabius , ističe kako Francuska takođe ima dokaze da je hemijski otrov korišćen u konfliktu te kako ” nema sumnje da iza napada stoji režim ” , no , nije priložio nikakve dokaze koji bi potvrdili ove optužbe .

Uprkos ovim agresivnim pritiscima iz Pariza , iz Bijele Kuće poručuju kako ” američka Vlada još uvek nije spremna reći da je sirijska vojska upotrebila hemijsko oružje ” , prenosi Rojters . ” Treba nam još informacija o tvrdnjama da je hemijsko oružje upotrijebljeno ” , rekao je portparol Bele Kuće , Jai Carnei

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO