Uprkos reakcijama Moshe Feiglin ušao u Mesdžid al-Aksu

Visoki zvaničnik Uprave za islamske vakufe izjavio je da su u blizini vrata Magribe, na zapadnoj strani Al-Akse, u ranim jutranjim satima pojačane mjere sigurnosti, dodavši : “Nakon par sati u mesdžid je ušao zamjenik predsjednika Knesset-a Feiglin. Unutra se zadržao oko deset minuta i potom napustio to područje”.

Zvaničnik je prenio da su Palestinci koji su se tom trenutku zatkeli u dvorištu Mesdžid al-Akse donosili tekbire u znak protesta zbog Feiglinovog ulaska.
Narodni poslanik iz reda stranke desnog centra Likud, Moshe Feiglin, u izraelskom parlamentu je predložio da Izrael preuzme sigurnosnu dominaciju od Jordana, a njegov pomenuti prijedlog je izazvao rasprave u regionu, prvenstveno u Jordanu i Palestini.
S druge strane, izraelski vojnici su srušili jednu fabriku u selu Bartaa, na zapadu Dženina, uz obrazloženje da ista nije imala dozvolu.
Mještani sela Bartaa su izjavili da su izraelski vojnici upali u selo i srušili fabriku, te da su tamošnji stanovnici upozoreni da je još jedna fabrika u Bartaai došla do faze rušenja.
Selo Bartaa, koje sa Dženinom dijeli “zid razdvajanja”, svjedoči rušenjima fabrika od strane izraelskih vojnika, uz obrazloženje kako nemaju potrebne dozvole.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO