Uručena deveta nagrada ”Aladin Lukač”

Novi Pazar – Ovogodišnja književna nagrada ”Aladin Lukač”, svečano je uručena mladoj pesnikinji iz Stare Pazove, Slađani Šimrak za zbirku pesama ”Normale”.

Tim povodom u galeriji Kulturnog centra održano je književno veče, posvećeno njenoj poeziji. O nagrađenoj zbirci ‘’Normale’’govorili su članovi žirija: dr Jasmina Ahmetagić, Samir Hanuša i Izeta Radetinac. Na svečanosti su nastupali i učenici Muzičke škole ‘’Stevan Mokranjac’’ kao i pobednice Festivala stvaralaštva mladih u recitovanju.

Svečanost uručenja književne nagrade otvorena stihovima Aladina Lukača. Ovogodišnjoj dobitnici, Slađani Šimrak iz Stare Pazove, nagradu je uručio direktor novopazarskog Kulturnog centra, Husein Memić. Iako skromno izjavljuje da to nije očekivala, Slađana je ponosna na ovo značajno priznanje iz više razloga.

”Najpre nisam očekivala da ću izdati knjigu. Onda nisam očekivala da ću dobiti nagradu i sve u vezi sa ovom poezijom meni uglavnom ide neočekivano. Što se tiče nagrade, ona nosi ime jednog odličnog pesnika i to je samo po sebi dovoljno. Meni znači da budem dobitnik takve nagrade. Ove godine desila se jedna, meni draga slučajnost. Prošlogodišnji laureat je meni blizak prijatelj i sugrađanin Mirko Jovanović i utoliko mi je još draže što sam je i ja dobila”, izjavila je Slađana Šimrak.

Matematičkom preciznošću, koja se nagoveštava i u samom nazivu ”Normale” ali i jezičkom otmenošću, što je inače odlika starijih pesnika, ova talentovana studentkinja matemanitke osvojila je tročlani žiri. Njihovom jednoglasnom odlukom Slađana Šimrak postala je deveti laureat prestižne književne nagrade po kojoj Novi Pazar sve više postaje prepoznatljiv.

Književnu nagradu ”Aladin Lukač” ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova kulture Sjenica u znak sećanja na lirsko traganje za smislom ovog tragično preminulog pesnika. Aladin Lukač je za života objavio jednu zbirku poezije, a posthumno su objavljene četiri. Aladinova književna nagrada se dodeljuje od 2004.godine za najbolju objavljenu knjigu autora mlađeg od 27.godina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO