Velja Ilić upozorava: Upišite kuće u katastar, ili rušimo!

Do kraja naredne godine, svi građani će svoje bespravno sagrađene objekte morati da upišu u katastar nepokretnosti. U suprotnom ih čeka rušenje, kaže za “Blic” Aleksandra Damjanović, pomoćnik ministra urbanizma. Ukupni troškovi upisa neće prelaziti stotinak evra, dok će legalizacija biti mnogo skuplja i obavezna samo za objekte namenjene prodaji.

379343_10_origh

Kako je juče podsetio i ministar građevine Velimir Ilić, građani ne moraju da legalizuju svoje objekte, ali moraju da ih upišu u katastar nepokretnosti.

– Građani mešaju Zakon o upisu u katastar neporektnosti koji je Skupština Srbije već usvojila i Zakon o legalizaciji koji će tek u oktobru biti pred poslanicima. Legalizacija jeste skupa i zahteva brojnu dokumentaciju, dok upis u katastar košta sto evra i nema nikakvih dodatnih troškova. Tada svoju nekretninu možete da stavite pod hipoteku, prenesete na decu i ona može doživotno da se vodi na vas i vaše potomke. Jedino ne možete da je prodate, dok je ne legalizujete. Već neko vreme, u pojedinim lokalnim samoupravama pojavljuju se urbanisti koji odbijaju da izdaju dozvole za upis u katastar. Protiv njih ćemo preduzeti adekvatne mere – kaže Ilić.

Građani koji upišu svoj objekat u katastar Geodetskog zavoda moraće da plaćaju porez na imovinu, po istim stopama i na isti način kao i građani čiji su objekti legalizovani. Oni su dužni da podnesu poresku prijavu za imovinu, a na bazi koje će im biti izdato rešenje o plaćanju poreza u četiri godišnje rate. Visina poreskog opterećenja zavisi od odluka lokalnih samouprava, odnosno odluka opština i gradova. U Beogradu je tako prosečan iznos poreza na imovinu za kuću u Kaluđerici, najvećem nelegalnom naselju na Balkanu, za kuću od 120 kvadrata oko 15.000 dinara, dok je, recimo u Novom Sadu, duplo više.

Novi Zakon o legalizaciji, koji će uskoro biti usvojen, predviđa da će u katastar morati da budu upisani svi nelegalni objekti izgrađeni do 11. septembra 2009. godine. – Oni koji se ogluše o nove propise, ali i svi koji su kuće nelegalno napravili posle 2009. mogu očekivati rušenje – kaže za “Blic” Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra za urbanizam i građevinu.

Prema procenama Ministarstva za građevinu, u Srbiji ima oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata. U Odboru za građevinarstvo u Privrednoj komori kažu da je slučajeva rušenja bilo, ali da se oni mogu prebrojati na prste.

– Inspekcije su najviše rušile objekte na magistralnim gasovodima, ali retko i završene, porodične, kuće. Sada bi trebalo očekivati više rušenja, posebno kuća u prvim fazama gradnje – kaže Goran Rodić iz Privredne komore.

Katastar: Očekujemo gužvu

Od aprila ove godine, Geodetski zavod je izdao 6.500 rešenja o upisu nepokretnosti u katastar, što je u proseku 43 zahteva dnevno. Direktor Zavoda Zoran Krejović kaže da gužve nema, ali da je treba očekivati. Na pitanje koliko traje procedura upisa, Krejović navodi da se u nekim beogradskim opštinama rešenje dobija i za dva dana, ali se u Novom Sadu može čekati i mesecima.

Izvor: Blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO