Voz budućnosti će nas odvesti on Novog Pazara do Subotice za pola sata !!! (FOTO)

12

Ilon Mask, izvršni direktor “Tesla Motorsa” i “Spejs iksa”, osmislio je ideju za super brzo sredstvo za prevoz i konačno je otkrio detalje: solarno punjenje, tranzitni sistem od grada do grada koji će moći da putnike i kola preveze od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta ( mi smo kao primer uzeli relaciju N.Pazar – Subotica ).

“Hajperlup”, kako je naziv ovog prevoza, je sastavljen od kapsula od aluminijuma u obliku valjka koje bi se katapultirale kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora. Vazdušni tunel će biti napravljen od pneumatskih cevi koje će biti prečnika oko 3 metara, dok će se u kapsuli nalaziti kabina i sedišta za putnike.

Prema projektu, hiperlupom bi putnici osetili nešto jaču silu kao prilikom poletanja ili sletanja aviona. U početku bi trebao ovaj transportni sistem da povezuje gradove koji su na udaljenosti od oko 1.600 kilometara ili manje, dok bi kasnije takvim sistemom mogla da budu povezana mesta čak i na različitim kontinentima. Cena putovanja u jednom pravcu ne bi prelazila preko 20 dolara, a kapsule bi na svakih 30 sekundi mogle da se “ispaljuju”.

11

 

Prvi voz “Hajperlup” će povezati udaljenost kao od Novog Pazara do Subotice u vremenskom periodu od pola sata i kretaće se brzinom od 210 kilometara na sat, i biće prijatniji i udobniji od bilo kog prevoznog sredtva.
 Ukupni troškovi će biti manji od 6 milijardi i prevoziće oko 7.4 miliona ljudi. Projekat bi trebao da bude završen za 7 do 10 godina- izjavio je tvorac “Hiperlupa”.

Milijader Ilon Mask je prošle godine osnovao kompaniju “Spejs iks” koja se bavi lansiranjem svemirskih brodova i prevozom tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, i koja je prva privatna kompanija u svetu koja se bavi ovakvom vrstom posla.

Projekat možete pogledati OVDE.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO