Vujović: Neće biti smanjenja poreza i doprinosa na plate

423
Beograd, 2. decembra 2016.- Ministar finansija Dusan Vujovic (na slici) izjavio je danas da bi u ponedeljak budzet za 2017. trebalo da se nadje pred narodnim poslanicima. Vujovic je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da zatim sledi rasprava o amandmanima i pratecim zakonima i da bi citav proces mogao da se "prelije" i na vikend. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ministar finansija Dušan Vujović negirao je da će sledeće godine biti smanjeni porezi i doprinosi na plate – na pitanje novinara ministar je odrečno odmahnuo glavom i novinarima pokazao ‘ne’.

On je rekao da će se Predlogom budžeta za 2017. godinu, koji će se pred poslanicima najverovatnije naći već u ponedeljak, predviđa rekordno nizak deficit od 69,1 milijardi dinara ili 1,7 odsto BDP.

Vujović je na konfereniji za novinare objasnio da od tih 69,1 milijardi, 43,5 milijardi čine projektni zajmovi, tako da je deficit ustvari 25,6 milijardi ili 0,6 odstio BDP.

Na pitanje da li će sledeće godine biti smanjeni porezi i doprinosi na plate, ministar je odrečno odmahnuo glavom i novinarima pokazao ‘ne’.

Mogućnost smanjenja plata i penzija najavio je nedavno premijer Vučić: “U drugoj polovini naredne godine ići ćemo na smanjenja poreza i doprinosa na zarade i ići ćemo i na smanjenje drugih poreskih stopa”.

Predsednički i eventualno vanredni parlamentarni izbori neće ugroziti budžet

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da redovni predsednički izbori u 2017. godini i eventualni vanredni parlamentarni izbori neće povećati planirane budžetske rashode.

“U budžetu za iduću godinu već su planirani troškovi za predsedničke izbore. Pitanje je samo da li će biti budžetski trošak ukoliko bude drugog kruga glasanja, ali to neće narušiti planirane rashode”, rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je ocenio da predsednički izbori neće nepovoljno uticati na rejting Srbije koji je sve bolji, kao i da ne postoji bojazan da investitori zbog izbora budu oprezniji u odlukama o investiranju u Srbiji.

izvor: N1