Za mještane varošice na sjeveru Albanije Gusinje jedini spas: Komšijski i prijateljski grad

GUSINJE – Punih šest mjeseci smo izolovani od svijeta, kažu Vrmošani. Sve nam je daleko. Ali, na sreću, tu je Gusinje, naš komšijski i prijateljski grad i nadasve gostoprimni ljudi u njemu, kažu Vrmošani Pren Ljuma, Đerđ Vata i Sandra Ljuma.

2013 12 05 cgo t str xx v01 z gu albanija 300x168 Za mještane varošice na sjeveru Albanije Gusinje jedini spas: Komšijski i prijateljski grad
granica

– Naš najbliži grad je Koplik, oko 80 kilometara od Vrmoše ili četiri sata vožnje. Jedina veza sa ovim i drugim gradovima u Albaniji u zimskom periodu nam je mobilni telefon, a za bolesnike helikopter. Svih ovih godina, do otvaranja graničnog prelaza Grnčar-Vrmoša kod Gusinja, zima nam je zagorčavala život – pričaju Vrmošani, koji su sa one strane granice sada sa Gusinjem povezani modernim asfaltnim putem dužine oko 10 kilometara.

– Sada nam je mnogo lakše. Snijeg se čisti, tako da putničkim vozilom stižemo za nepunih desetak minuta. U Gusinje dolazimo skoro svakodnevno da kupimo hranu, ljekove i druge potrepštine za domaćinstvo. U zimskom periodu, kada snjegovi zarobe puteve, ponekad smo primorani da taksijem putujemo preko Gusinja, Berana, Kolašina, Podgorice i Božaja do željenog odredišta u Albaniji – kažu mještani Vrmoše, varošice na sjeveru Albanije.

R.G.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO