Zaštitite svoj pametni telefon od špijuniranja

Pametne telefone prate ozbiljni sigurnosni rizici. Ali, čini se da su tek nakon novih špijunskih skandala ljudi postali spremniji da urade nešto za sigurnost svojih podataka. Zato je tržište sigurnosnih aplikacija za pametne telefone doživjelo procvat. 

pametni telefoni
Stručnjaci savjetuju ljude koji se koprcaju u lavini različitih alternativa, da obrate pažnju na određene karakteristike programa. Aplikacije za pametne telefone trebaju biti napravljene u skladu sa principom otvorenog izvora. Drugim riječima, takozvani kod izvora mora biti vidljiv svakome ko ga želi vidjeti.

Najbolji način za zaštitu je otkrivanje kako se sigurnost primjenjuje. Postoji mnoštvo besplatnih programa na internetu s otvorenim izvorom (open source), koji otežavaju prisluškivanje i praćenje komunikacije. Da biste zaštitili svoj pametni telefon, možete instalirati programe Text Secur za kodiranje tekstualnih i multimedijalnih poruka, kao i Chat Secure umjesto servisa kao što je WhatsApp, kod kojeg se određeni stepen nadzora uzima zdravo za gotovo.

Dok su besplatni programi za enkripciju glasa u realnom vremenu tehnički još nezreli, programi K9 i APG dobar su način da se vaša elektronska pošta zaštiti od nepoželjnih očiju.

Pored toga, važno je čuvati telefon od virusa, isto kao i običan računar. Na pitanje šta je najsigurnije od tri različita kanala komunikacije – poziv, SMS ili komunikacija putem interneta, stručnjaci se slažu da je to internet, ali samo kada je zaključan. Korisnici, osim toga, ne bi trebali preskakati uvjete korištenja svakog programa.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO