Zbog bagera probijen nasip i ugroženo na hiljade života?!

Sarajevo – “Jutarnji list” je došao u posjed satelitske snimke koja, kako se čini, potvrđuje sumnje koje su ovih dana iznesene u medijima – da postoji mogućnost kako je nasip u Rajevu Selu pao jer su šljunak kopali za autoceste.

Naime, iako se ova snimka ne može smatrati definitivnim dokazom, na njoj se vidi kako bageri kopaju šljunak u 2013. godini, a gradnja nasipa završila je 2011.

Podsjetimo, puknuće ovog nasipa izazvalo je katastrofu na području Gunje, Rajeva Sela, Vrbanje.

Nasip je popustio u noći sa subote na nedjelju, rano u jutarnjim satima. Bila je to bujica koja je nosila sve pred sobom.

– Mjesto na kojem je Sava probila i razvalila nasip nalazi se dvjestotinjak metara od moje kuće u Rajevom Selu. Cijeli život živim uz taj nasip. Nikad ranije on nije probijen i nije slučajno što se to sada dogodilo. Pukao je tačno na mjestu na kojem se nekoliko godina kostantno krao pijesak. Oni su doslovno potkopavali nasip, izvlačili pijesak kamionima za svoje potrebe i preprodavali ga. Zbog te krađe potopljeno je pola Slavonije, ljudi su ostali bez kuća, izgubljeni su životi, a mi prolazimo kroz pakao, ispričao je ovih dana Goran Bašić, jedna od hiljadu iseljenih žrtava poplava u Slavoniji.

Prema nekim neslužbenim informacijama, šljunak je išao za gradnju autoceste Sredanci – most Sava.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO