Zbog viška dece tužba od 119 miliona evra

180736270752a1a268bca12240082278_orig

Protiv kineskog reditelja Džanga Jimoua, koji je priznao da je prekršio zakon o planiranju porodice i da ima više od jednog deteta, podneta je tužba sa zahtevom za kaznu od 119 miliona evra, prenose danas kineski mediji.

Dva advokata podnela su protiv njega tužbu u “opštem interesu” zemlje, u Vuksu, rodnom mestu rediteljove supruge, zahtevajući odštetu zbog kršenja zakona u iznosu od milijardu juana, piše Čajna dejli.

Autor “Kuće letećih bodeža”, “Heroj” i “Prokletstvo zlatnog cveta” rekao je početkom nedelje da sa sadašnjom suprugom ima dva sina i jednu ćerku, čime je priznao i da je prekršio politiku o jednom detetu i istovremeno se i izvinio.

Kineske vlasti u utorak su navele da je par Džang “prekršio zakon” i izrazile nadu da će “on pošteno obelodaniti i visinu svojih prihoda”, kako bi mu bila određena “kazna u skladu sa zakonom”.

Dvojica advokata koja su podnela tuzzbu, uccinila su to nezavisno od vlasti, navodeći da su želili da izraze “bes nacije zbog kršenja državne politike po pitanju kontrole rađanja”.

“Bogati su postali sve drskiji u kršenju pravila o planiranju porodice, jer imaju dovoljno novca da plate kazne”, rekao je jedan od advokata podnosilaca tužbe Đija Fangji.

“To je napravedno prema siromašnima i prema onima koji poštuju zakon”, kazao je.

Mediji prenose da bi čuveni reditelj, imajući u vidu visinu njegovih primanja, mogao da plati kaznu u iznosu od 160 miliona juana (20 miliona evra), ali vlasti za sada nisu navodile nikakav iznos.

Zahvaljujući zakonu o porodičnom planiranju značajna sredstva slivaju se u budžet Kine – u 2012. od kaznu u 24 provincije naplaćeno je ukupno 20 milijardi juana (2,4 milijardi evra), pišu mediji.

Vlasti su prošlog meseca najavile važnu promenu kontroverznog zakona o porodici, obećavajući da će parovima kod kojih je jedan partner jedinac biti dozvoljeno da imaju dva deteta.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO