Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora

Nakon iscrpljujućeg i mučnog suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, sudija Izo Tankić prije nekoliko trenutaka izrekao je jedinstvenu kaznu Zijadu Tukoviću u trajanju od 40 godina zatvora.  

 

Zijad turković u sudnici
Zijad turković u sudnici

I Milenko Lakić je dobio isto tako 40 godina, Muamer Zahitović tri, Saša Stjepanović 12, Fadil Aljović pet. Dakle svi zajedno su dobili ukupno 100 godina.

 

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbe.

 

Zijad Turković iz nepoznatih razloga nije se pojavio na izricanju presude.

 

U obrazloženju presude, navedeno je da su krivi što su povezivanjem i dogovaranjem te samostalnim orzganiziranjem napravili više krivičnih djela (ubistva, pokušaj ubistva, preprodaja droge, pljačka Kargo centra na sarajevskom aerodromu te preuzimanje dionica fabrike čarapa Ključ).

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Izo Tankić također obrazlažući presudu naveo je niz radnji koje ukazuju na preprodaju droge, lokacije, stanove koje su koristili na raznim adresama, također i plan i realizaciju pljačke Kargo centra, ali i sistemsko planiranje pet ubistava za koje se terete.

 

Tokom suđenja brojni članovi zločinačke organizacije priznali su krivična djela koja su im se stavljala na teret te su se nagodili s Tužilaštvom i izvukli blaže kazne.

 

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, kazao je da su zadovoljni jedinstvenom kaznom zatvora te je poručio svim građanima da vladavina zakona živi u Bosni i Hercegovini te da agencije za provođenje zakona dobro rade svoj posao.

– Najveća zločinačka organizacija u postdejtonskoj BiH pravično je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od ukupno 100 godina. Moram istaći da bi, da agencije za provođenje zakona nisu uspjele otkriti sve kriminalne radnje ove organizacije, do sada imali još niz krivičnih djela koje bi ova zločinačka organizacija izvršila, ali je to spriječeno. Tužilaštvo nije zadovoljno tim dijelom oslobađajuće presude, ali zato ćemo uložiti žalbu – kazao je Grubešić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO