ZUKORLIĆ I CERIĆ PRAVE PUČ U BANU: Umjesto Muhića na čelu BANU-a dolazi Kurjak?!

Novi Pazar – Nakon izbora akademika Muhameda Filipovića za predsjednik Senata BANU, te Asima Krujaka, za člana Senata BANUA, Maumer Zukorlić i akademik Mustafa Cerić, spremaju smjenu akademika Ferida Muhića sa mjesta predsjednika BANU-a.

20140101-130545.jpg
ZUKORLIĆ I CERIĆ PRAVE PUČ U BANU: Umjesto Muhića na čelu BANU-a dolazi Kurjak?!
31. Decembar 2013. | Filed under: Najnovije,NAJNOVIJE,NASLOVNA,Nauka | Posted by: TBT
V I J E S T I/BANU

Nakon izbora akademika Muhameda Filipovića za predsjednik Senata BANU, te Asima Krujaka, za člana Senata BANUA, Maumer Zukorlić i akademik Mustafa Cerić, spremaju smjenu akademika Ferida Muhića sa mjesta predsjednika BANU-a.

BANU:FOTO
Autor: TBT Team,thebosniatimes.com
Sarajevo: TBT Team– Na redovnoj sjednici Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti održanoj 28. decembra 2013. Godine za predsjednika Senata jednoglasno je izabran akademik Muhamed Filipović“, saopćila je Informativna služba Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).
„Ovoj odluci prethodilo je povlačenje dosadasnjeg predsjednika Senata akademika Mustafe Cerića koji je svoju odluku obrazložio činjenicom da pozicija predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa zahtijeva potpunu posvećenost.
Predlažući novog predsjednika Senata, predsjedavajući je istakao da je Muhamed Filipović najzaslužniji da obnaša ovu veoma važnu i časnu funkciju.
Na istoj sjednici jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se na upražnjenom mjestu Senata BANU izabere najutjecajniji naučnik u Hrvatskoj, akademik Asim Kurijak.
Na sjednici je jednoglasno prihvaćen izvještaj Generalnog sekretara BANU Muftije Muamaera Zukorlića uz pohvale za aktivnosti na kupovini, nadogradnji i opremanju Naučnog centra BANU u Novom Pazaru.
Senat je usvojio preporuku da se 16. januara u Sarajevu prije radne Skupštine upriliči svečana dodjela certifikata članovima Akademije.
Senat je zamolio Matičarsku komisiju koju čine akademik Muhamed Filipović – predsjednik i akademici Mustafa Cerić i Ejup Ganić da blagovremeno privedu kraju započetu proceduru verifikacije članova BANU“, piše u potpunoj informaciji IS BANU.
Šta slika govori?

Tek na fotografiji, koja je objavljena na sajtu, primjećuje se da su sastanku/sjednici BANU-a prisustvovala sedmerica vremešnih muškaraca i jedna dama/hanuma. Ma po kojoj osnovi se prepoznavale osobe koje su prisustvovale sastanku, jednostavno iz priloženog saopćenja i slike jasno se saznaje i vidi da Sjednici nije prisustvovao akademik Ferid Muhić, aktualni predsjednik BANU-a. Od prisutnih samo se akademik Ejup Ganić, koji je spomenut u informaciji, ne nalazi na slici.
Malo kome je jasno zbog čega je uopće napravljena rokada akademika Cerića i akademika Filipovića. Navodno je akademik Cerić suviše zauzet u SBK-u.
Od kada je formirana BANU unutar nje su vladale tenzije. Osim laptopa, koje je akademicima donirala jedna privatna kompanija iz Tešnja, ova institucija nije dobila niti jednu marku za projekte.
Stoga su akademici uporno izražavali zebnju da su „nasanjkani“ od strane muftije Muamer ef. Zukrlića i bivšeg reisa dr. Mustafe Cerića. Prilikom nekih manifestacija, kakve su organizirali dr. Cerić i Zukorlić, radi prikupljanja novca za finasiranje nekoliko novih (nad)nacionalnih institucija, bilo je najavljivano i ime akademika Muhića. Međutim, on se nikad nije pojavio u društvu ovog dvojca koji kormilari novim (nad)nacionalnim institucijama. Kuloari su tvrdili da je „pukla tikva“ između akademika Muhića i Zukrolića i da su u žestokoj svađi „oko nesiplaćenih honorara“, te da je akademik Cerić „gasio vatru“ i stišavao sukob.
Rasplet 16. januara

Nakon frontalnog sukoba akademika Džemaludina Latića sa akademikom Cerićem, odnosno Zukorlićem, koji je tražio njegovo ekskomuniciranje iz Islamske zajednice, jasno je bilo da će akademiku Latiću biti vrlo teško opstati u BANU-u.
Već je akademik Ibrahim Pašić davao kritičko mišljenje o radu BANU, posebno okrivljujući Zukorlića za njegove „neakademske“ manire, koje je definirao primitivizmom.
Prijem Asima Kurjaka u članstvo BANU-a, kojeg je akademik Cerić prozvao „princom nauke“, to je Cerićev stil dodvoravanja kojeg je naučio od arapskih šeikova, također govori da bi u , eventualnom sukobu sa akademikom Muhićem Kurjak preuzeo njegovo mjesto.
Naredna, zvanična sjednica BANU-a, koja bi trebala imati formu Skupštine BANU-a, zakazana je za 16. januar 2014. Na toj sjednici se očekuje prisustvo predsjednika Muhića, kao i ostalih osnivača. Zukorlićev i Cerićev scenarij, kojeg podržava akademik Filipović, rušenja akademika Muhića, da bi ga zamjenio Kurjak, već je spreman i obznanjen u navedenoj „Informaiji Informativne službe“. Pod kojim uvjetima će akademik Muhić pristati da (op)stane na čelu BANU-a, teško je prejudicirati.
Zukorlić, majstor obmana čak i akademika, najavio je kupovinu grandioznog objekta za BANU u Novom Pazaru. Radi se o jednom modernom „zamku“ vrijednom oko 5.000.000 (pet miliona maraka) čiji je vlasnik Faruz Crnovršanin, sandžački tajkun koji se obogatio na „džinsu“. Koliko je čudno odakle toliki novac Muameru Zukorliću, čiji imami nemaju platu, toliko je čudo zašto je tako bogat tajkun naglo prestao baviti se „proizvodnjom farmerica“ i pobjeći u Sarajevo, gdje živi već desetak godina.
Tako će akademiju za koju „država neće da čuje“, jer već postoji ANU BiH, finansirati Zukrlićevi tajkuni. „Zamak“ za akademiju Zukorlić je već pazario. Ono čega se boje akademici je da ne dožive sudbinu njegovih imama da nikad ne dobiju honara, niti novac za svoje projekte. Do sada je , kad je u pitanju honorar, izuzetak novoizabrani predsjednik Senata BANU-a, akademik Filipović. On je taj koji će zbog toga i u ime toga, izići na mejdan akademiku Muhiću. Stoga je nekakva sjednica i sazvana i zato je i izabran! Očito je sukob neminovan jer je Zukrlić već bio izrežirao i zatražio smjenu predsjednika Muhića. Onaj ko bi se kladio na ishod, nek ne računa na akdemika Muhića. Ovo nije mejdan za njega. Iako je radi njega, kako je lamentirao akademik Cerić, BANU i osnovan, on niti je toliko vispren, niti sebi može dozvoliti nivo polemik/svađe po medijima sa neumornim Maumerom Zukrlićem. Stoga, što se tiče BANU-a, na jednoj jedinoj „sjednice“ sve je odlučeno. I subina BANU-a je zapečačena!
/The Bosnia Times/

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO