Zukorlićeva organizacija sahranjuje gradjane koji slave Novu godinu

Na “umrlicama” se nalaze pitanja Šta ćeš reći Allahu? i Je l’ se spremaš za susret sa Allahom sa jakom željom i čežnjom kao što se spremaš za Novu godinu?, a kao autor plakata se navodi Muslimanski omladinski klub (MOK).

MOK je organizacija koja deluje u okviru Islamske zajednice u Srbiji, a kako je navedeno na sajtu te verske zajednice, zadatak kluba je da organizuje edukativne programe, predavanja, seminare, humanitarne akcije, izučava islam i da osniva i održava omladinske džematske odbore.

Ovaj klub je i krajem prošle godine organizovao sličnu akciju, kada su njihovi aktivisti, uz čaj i tople napitke, u centru Novog Pazara građanima objašnjavali zašto muslimani ne treba da dočekuju i proslavljaju Novu godinu.

Inače, na sajtu IZ u Srbiji je 31. decembra objavljen tekst “Obilježavanje Nove godine je strano našem dinu (veri)” u kojem se navode razlozi zbog kojih je haram (zabranjeno, loše) proslavljanje Nove godine u islamu.

U tekstu se objašnjava da je dočekivanje Nove godine hrišćanski običaj i da muslimani koji to rade oponašaju hrišćane, što je kršenje islamskih propisa.

Osim toga, navodi se da pojedini muslimani dočekuju Novu godinu činjenjem harama (stvari zabranjenih muslimanima, konzumiranje alkohola), što ih izvodi iz islama.

U tekstu se i običaj darivanja dece od strane Deda Mraza smatra nemuslimanskim činom, jer Deda Mraz simbolizuje Svetog Nikolu, hrišćanskog sveca.

Kao jedan od razloga zašto je neprikladno obeležavati Novu godinu navodi se i trenutno stanje u svetu, pogotovo u muslimanskim zemljama u kojima zbog sukoba svakodnevno gine veliki broj ljudi.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO