Kina donira 4,4 miliona evra za železnicu Beograd-Budimpešta

Predsednik Kine Si Đinping prihvatio je poziv premijera Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i da podrži kinesku kompaniju HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo, što je, kako je rekao premijer, apsolutni prioritet Srbije.

Predsednik Đinping je istakao da Kina želi da sarađuje sa Srbijom u raznim oblastima. “Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji”, odgovorio je Si Đinping na poziv premijera Vučića da poseti Srbiju.

Kako je saopšteno je iz Vlade Srbije, Vučić je sa Đinpingom razgovarao o ekonomskim i političkim odnosima dveju zemalja. On je istakao da Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja i zahvalio na podršci koju je ta zemlja pružala i po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pred UNESKO.

Za Srbiju su, kako je naglasio, važni projekti izgradnje pruge Beograd-Budimpešta i srpska strana spremna je da do kraja godine počne radove na izgradnji.

Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je izgradnja autoputeva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija, navedeno je u saopštenju.

“Ali ono što je naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato Vas molimo da podržite HBIS“, istakao je Vučić.

Đinping je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Vučiću na ličnom zalaganju za unapređenje odnosa Srbije i Kine i naglasio da je dugo i tradicionalno prijateljstvo, kao i političko poverenje između dveju država, dovelo do toga da je Srbija za Kinu jedan od prioriteta. “Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam”, rekao je on.

Đinping je dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

On je naglasio da treba raditi na reindustrijalizaciji Srbije i da će Kina podržati kako kompaniju HBIS tako i druge velike kompanije da ulažu u Srbiju, a termoelektrana Kostolac, izgradnja autoputeva, pruge Beograd- Budimpešta, osnovi su saradnje.

Kineski premijer: Doniraćemo 4,4 miliona evra za železnicu Beograd-Budimpešta

Vučić se sastao i sa premijerom Kine Li Kećiangom.

Kineski premijer je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne do kraja godine, najavio da će kineska strana donirati 30 miliona juana (oko 4,4 miliona evra) Srbiji za realizaciju ovog projekta, a podržao je i dolazak kompanije HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje u Železari.

Vučić, koji je danas počeo bilateralnu posetu Kini, rekao je da je pruga Beograd-Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu.

“Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom”, naglasio je premijer Vučić, a prenosi Vlada Srbije u saopštenju.

Premijer Li Kećiang je rekao da dugo, tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela.

“Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i čitav region”, zaključio je Li Kećiang.

On je istakao da postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti kulture i turizma.

Potpisan memorandum o razumevanju oko Železare
Nakon sastanka, dvojica premijera prisustvovala su potpisivanju nekoliko memoranduma, između ostalog i Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS) o Železari.

Potpisani su i Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Srbije u NR Kinu, kao i Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Repubike Srbije i NR Kine za 2016-2020.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO