Korupcija u FIFA – 150 mil. $ za 25 godina

Američki istražitelji tvrde da su čelnici FIFA tokom perioda od skoro 25 godina primili više od 150 miliona dolara mita.

Tužioci, koji su u sredu uhapsili 14 zvaničnika FIFA i dve kompanije, mahom sa američkog kontinenta, otkrili su nekoliko shema, a navodno je namešteno i domaćinstvo SP 2010. u JAR.

Od 14 uhapšenih, sedmoro je zadržano u pritvoru u Cirihu, a šestoro bi trebalo da bude izručeno SAD.

U petak bi trebalo da se održe predsednički izbori FIFA, a UEFA je tražila odlaganje. Među uhapšenima nije Sep Blater, koji se bori za peti uzastopni mandat.

Švajcarski tužioci su otvorili poesbne istrage u vezi sa dodelom domaćinstava sledeća dva Mundijala Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Korumpirane čelnike je navodno razotkrio bivši član Izvršnog komiteta FIFA Čak Bjelzer, koji je još pre četiri godine suspendovan zbog primanja mita.

Ukoliko uhapšeni budu osuđeni za primanje mita i uzimanje reketa, preti im kazna od 20 godina zatvora.

“Korumpirali su biznis svetskog fudbala zbog svojih ličnih interesa i bogaćenja. Koristili su svoje pozicije kako bi uzimali mito. To su radili iz godine u godinu, od takmičenja do takmičenja. Neki su primali mito kako bi odlučivali ko će prenostiti utakmice, gde će se one igrati i ko će biti organizator”, rekla je glavna američka državna tužiteljka Loreta Linč.

Glavni tužilac države Njujork Keli Kari je istakao da je ovo samo početak, ne kraj, istrage. Četiri pojedinca i dve kompanije su se već izjasnile krivim.

Zvaničnici SAD su naglasili da ova korupcija nije uticala ni na jednu fudbalsku utakmicu.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO