Ljajić: Ovog leta u Crnu Goru bez rominga

Od kraja juna trebalo bi da počne primena nižih cena za roming između Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, rekao je ministar Rasim Ljajić

“Očekujemo da od juna taj proces krene u sve četiri zemlje i pored negodovanja operatera mobilne telefonije”, rekao je Ljajić na obeležavanju 10 godina rada Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

Ljajić je rekao da ne očekuje da operateri budu oštećeni snižavanjem cena razgovora i prenosa podataka preko mobilne telefonije, pošto bi taj gubitak trebalo da nadoknade povećanjem frekvencije saobraćaja u romingu.

Na osnovu sporazuma regulatornih tela četiri države, maksimalna cena poziva u romingu od 30. juna 2015. biće 0,29 evra po minutu za odlazeće pozive i 0,08 evra po minutu za dolazne, a sa snižavanjem cena će se nastaviti u julu 2016. i 2017. godine.

Ministar je rekao i da je Ratel uspešno realizovao aukcije za podelu frekvencionog spektra na 1.800 megaherca, čime je država ostvarila prihod od 21 miliona evra, i uspešno uvedena mobilne mreže četvrte generacije (4G) u Srbiji.

Ljajić je rekao i da je započet procese prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala.

“Više niko ne pomišlja da neće biti prelaska sa analognog na digitalno emitovanje. Digitalizacije u Srbiji biće završena 15. juna, dva dana pre roka”, rekao je Ljajić.

On je istakao da će na osnovu toga biti oslobođen dodatni deo frekvencijskog spektra koji će biti ponuđen mobilnim operaterima na aukciji i da se od te prodaje očekuju dodatni prihodi za državu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO