Ljajić: Turska želi da ulaže, Srbija da bude kreativnija

Nikada više interesovanja turskih privrednika nije bilo za investiranje u Srbiju nego sada. Ne znam šta će na kraju biti od toga, ali realno, ne prođe ni jedna nedelja bez neke ozbiljne turske kompanije koja pokazuje interes za određene sektore srpske privrede“, rekao je on na Četvroj konferenciji regionalnog poslovnog kluba Biznis plus.

Dolazak Halk banke, koja je preuzela Čačansku banku, je kako je naveo, otvorio značajno bolje perspektive u odnosima Srbije i Turske.

“Mi moramo da budemo daleko kreativniji, čini mi se da je lopta po prvi put u našem dvorištu i mi moramo da znamo šta ćemo sa tom loptom“, istakao je Ljajić.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da su se mnoge turske kompanije povukle iz Iraka, Sirije, Libije zbog političke nestabilnosti u tim zemljama, da te kompanije traže nova tržišta.

“Udruženi imamo šanse da deo tih kompanija prevučeno na naš region“, istakao je ministar.

Ljajić je rekao da Srbija nije iskoristila Sporazum o slobodnoj trgovini koji ima sa Turskom u dovoljnoj meri, ali naveo da su od 1. januara svi industrijski proizvodi na potpuno slobodnom režimu trgovine sa ovom zemljom te izrazio uverenje da će to povećati obim razmene.

“Verujemo da će obim razmene povećati i to što po prvi put imamo otvorenu kargo liniju između Beograda i Istanbula“, rekao je on.

Srbija, ali i region, kako je naveo, nisu dovoljno atraktivni za turske investicije, a to je ilustrovao podatkom da robna razmena koju Turska ostvaruje sa svim zemljama bivše Jugoslavije, uključujući i Albaniju, čini svega 0,9 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Turske sa svetom.

“To je duplo manja robna razmena od one koju Turska ima sa Rumunijom“, precizirao je.

Rumunija istovremeno, kako je naveo, ima deset puta više turskih firmi nego što je turskih kompanija u zemljama bivše Jugoslavije i Albaniji.

Ministar za carinu i trgovinu Turske Nuretin Čanikli rekao je da postoji veliki prostor za srpske građevinske firme na turskom tržištu navodeći podatak da su planirane investicije na polju građevinarstva oko 400 milijardi dolara do 2020. godine.

“Građevinske firme iz Srbije mogu da uđu na naše tržište i ostvare velike profite, jer je tursko tržište netaknuto. Stotine hiljada zgrada rušimo i na njihovim mestima podižemo nove, jer postoji potreba za tim“, rekao je Čanikli.

On je dodao da na turskom tržištu postoji prostora i za velike, ali i manje građevinske firme iz Srbije, jer je veliki dijapazon planiranih projekata.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO