Mahmutović: U Dijagnostičkom centru najsavremeniji aparati!

Novi Pazar – Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je najavio da će se u Dijagnostičkom centru koji će vrlo brzo biti stavljen u funkciju uz pomoć najsavremenijih aparata vršiti dijagnostikovanje iz oblasti radiologije. Najsavremenijom aparaturom biće opremljena i mikrobiološka i biohemijska laboratorija.

On je takođe izneo i podatke koji govore o neophodnosti jedne takve zdravstvene institucije. Gradonačelnik je kazao da je u Novom Pazaru u predhodnoj godinu urađeno blizu million biohemijskih analiza. Prema njegovim podacima 81 hiljada građana u bolnici je vadila krv zbog daljih analiza i liječenja. Taj broj je znatno veći kada se uzme u obzir da mnogi te analize rade u privatnim laboratorijama, kaže Mahmutović. Izgradnjom Dijagnostičkog centra za tim više neće biti potrebe zaključio je on.

Zbog magnetne rezonance veliki broj pacijenata je odlazio u Kragujevac ili Beograd o trošku Fonda, a još je veći broj onih koji su odlazili u privatnoj režiji.

Kada Novi Pazar dobija najsavremeniju opremu za Dijagnostički centar, među njom i magnetnu rezonancu kakva postoji samo u Kragujevcu i Beogradu, neće biti potrebe da se odlazi van Novog Pazara, što će u velikoj meri značiti tim ljudima koji se liječe rekao je gradonačelnik Mahmutović.

On je istkao da se sve to radi zahvaljujući rezultatima politike koju vodi grad Novi Pazar, a to je stvaranje prijatelja i negovanje dobrih odnosa sa Vladom Srbije i Ambasadama mnogih zemalja.

Za izgradnju škole i obdaništa na Dojeviću gradonačelnik kaže da je to vizija ravnomernog razvoja Novog Pazara. Sve to se radi zbog djece i njihovih roditelja. Do obdaništa djecu su morali da vode i po 4 kilometra, a zbog ograničenog broja mnogi nisu uspijevali ranije djecu da upišu u vrtić, rekao je Mahmutović.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović pozvao je sve građane da dođu na svečanosti povodom izgradnje tri kapitalna objekta, vredna 7 miliona eura. Postavljanje kamena temeljca za Dijagnostički centar je u ponedjeljak u podne u krugu Bolnice.

(null)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO