Nastavljen dijalog u Briselu, Vučić se nada kompromisu

U Briselu je jutros, po drugi put za manje od sedam dana, počeo dijalog srpske i prištinske delegacije, koje predvode premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, o nerešenim krupnim pitanjima.

Dve delegacije, predvođene Vučićem i Mustafom, ušle su u zgradu Evropske službe za spoljne poslove bez obraćanja novinarima.

Kao i prošle nedelje, razgovori će se voditi o četiri krupna pitanja: Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i “Parku mira” na mostu koji povezuje severni i južni deo Mitrovice.

U Briselu su juče završeni razgovori ekspertskih timova u okviru priprema za današnju rundu dijaloga.

Premijer Vučić izjavio je juče da predstojeći razgovori u Briselu neće biti ni laki, ni jednostavni, da naša delegacija na dijalog uvek ide sa dobrom verom i nadom u rešenja, mada rešenja ne zavise samo od nas.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u intervjuu Tanjugu da bi Mogerini, ukoliko danas dođe do prodora u dijalogu Beograda i Prištine, mogla da predloži otvaranje prvog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

I evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je izjavio da je “optimista” i da je “uveren će tokom sledeće runde biti postignut dovoljan napredak da zemlje članice daju zeleno svetlo Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja pre kraja godine”.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO