Novi Pazar: Lekari krivi zbog propusta u slučaju porodice Hazirović

Vrhovni sud časti Lekarske komore Srbije dostavio je 30. novembra oštećenoj pacijentkinji Lidiji Hazirović odluku kojom su lekari dr Ajša Hajrović i dr Muamer Škrijelj oglašeni krivim zbog propusta koje su napravili nepružanjem adekvatne medicinske zaštite i postupanju suprotno lekarskoj etici.

Lidija Hazirović je pre više od godinu i po dana izgubila bebu u osmom mesecu trudnoće, a njoj su otklonjeni reproduktivni organi čime je trajno onemogućeno proširenje porodice.

Tada su optužili novopazarske ginekologe dr Ajšu Hajrović i Muamera Škrijelja za nesavesno lečenje, gubitak bebe i ugrožavanje života.

Optuženi lekari su na konferenciji za novinare negirali krivicu i rekli su da su preduzeli sve neophodne dijagnostičke mere i postupke kako bi pomogli pacijentkinji.

U saopštenju se navodi da je doktorka Hajrović propuštanjem dužne pažnje i propustima da pruži adekvatnu medicinsku zaštitu postupila suprotno lekarskoj etici. Izrečena joj je disciplinska mera privremene zabrane samostalnog rada u obavljanju određenih poslova zdravstvene delatnosti u trajanju od šest meseci.

Doktor Škrijelj je, kako se navodi, neposredno po preuzimanju dežurstva, postavio dijagnozu rupture uterusa i uginuća fetusa, propustio da na odgovarajući i nedvosmislen način pacijentkinji i njenom suprugu predoči neophodnost neodložnog zbrinjavanja u ustanovi u Novom Pazaru.

izvor: rts.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO