Omerovic: Srbija da napravi od države u kojoj su saučesnici u zločinu bili i službenici tadašnje države

Prijepolje – Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da je najava podizanja optužnice za zločin u Štrpcima dokaz da ratni zločini nikada ne zastarevaju i da veruje da će to dovesti i do otkrivanja nalogodavaca iz tadašnje države.

“Sadašnja država Srbija mora napraviti jasan otklon od države u kojoj su saučesnici u zločinu bili i službenici tadašnje države. Verujem da će podizanje optužnice dovesti i do otkrivanja nalogodavaca iz tadašnje države, jer se jako dobro znalo kako je logistički pripreman zločin u kojem su učestvovali i policija i funkcioneri i radnici železnica”, naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je poručio da je podizanje optužnice protiv pet osoba dokaz da ratni zločini nikad ne zastarevaju, te da svakoga ko je učestvovao u zločinu protiv gradjana Srbije mora stići pravda.

“Tužilaštvo za ratne zločine u saradnji sa kolegama iz BiH konačno ima sve detalje o ovom stravičnom zločinu. Novi svedoci, veoma precizni opisi učesnika koji su bacali tela u Drinu jasno svedoče o tome kako je ovo bio planiran i organizovan zločin”, smatra Omerović i navodi da se sada vidi i da je “opstrukcija u istrazi postojala godinama i to od strane policije”.

Tužilaštvo za ratne zločine završilo je istražni postupak protiv pet osoba osumjičenih u predmetu “Štrpci” i na osnovu prikupljenih dokaza narednih dana će podići optužnicu.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, istražni postupak se u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO