Pazarac uhapšen u Grčkoj jer se hteo priključiti IDIŠU!

Atina – Novi Pazar – Sarajevo – Mirsad Bektašević, poznat i pod nadimkom Maximus, rođen je 1987. u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine. 
Bektašević je 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a 2007. godine osuđen je pred Sudom BiH zbog namjere da počini terorističko djelo. Tada je osuđen zajedno sa Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem. 
Naime, Bektašević i Cesur doputovali su 14. 10. 2005. godine u Sarajevo u namjeri da na području BiH i drugih evropskih država počine terorističke napade. Napadima su imali namjeru prisiliti BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Afganistana. 
Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva a uspjeli su izraditi i samoubilački pojas. Također, prilikom pretresa prostorija pronađene su i kasete sa snimcima na kojima su jasno iskazali namjeru počinjenja napada. 
Bektašević je tada osuđen na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Cesur na 13 godina zatvora a Ikanović na osam godina zatvora. 
Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH Bektaševiću je kazna smanjena na osam godina i četiri mjeseca. Cesuru je kazna smanjena na šest godina i i šest mjeseci a Ikanoviću na četiri godine. 
Bektašević je 2009. godine podnio zahtjev da ostatak kazne izdržava u Švedskoj. Nakon što je izdržao dvije trećine kazne 2011. je pušten iz zatvora. 
Prema navodima Federalne televizije, Bektašević je već bio na sirijskom ratištu a 2015. je u tri navrata iz Srbije pokušao ući u BiH. Nakon trećeg pokušaja izrečena mu je trajna zabrana ulaska u BiH.

Izvor.klix.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO