Počinje povezivanje staža

Iz novopazarske filijala Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pozivaju radnike preduzeća koja su u procesu privatizacije ili u stečaju, a kojima nije povezan radni staž da se obrate poslodavcima kako bi im se omogućilo povezivanje radnog staža. Prema riječima direktora filijale Fonda PIO Mirsada Abdurahmanovića pravo na povezivanje staža na teritoriji koju oni pokrivaju ima pet pravnih subjekata.

Vlada je u junu donijela odluku o uslovima povezivanja staža, čime će biti riješen problem radnika u brojnim preduzeća sa spiska Agencije za privatizaciju.

Problem rupa u stažu najprije će biti riješen onima koji su već predali zahtjev za penzionisanje ili će to učiniti do kraja godine. U poslednjih petnaestak godina ovo je četvrti i, kako nadležni očekuju, poslednji poduhvat povezivanja staža.

“Pravo da im se poveže radni staž imaju zaposleni iz JPI “Novi Pazar” odnosno Regionalne televizije, “Prva petoletka delovi”, Veterinarska stanica Novi Pazar, Trgovinsko-proizvodno preduzeće Sjenica i preduzeće za informisanje Tutin, odnosno televizija Tutin”, rekao je direktor filijale PIO Novi Pazar Mirsad Abdurahmanović.

Pravo na povezivanje staža imaju četiri grupe sadašnjih i bivših radnika – svi zaposleni u preduzećima koja ove godine odlaze ili su otišla u stečaj, oni koji su u vrijeme podnošenja zahtjeva za penziju radili u preduzeću koje treba da se privatizuje, oni koji su uslov za penzionisanje stekli u drugoj firmi, ali imaju dio staža u preduzećima sa spiska Agencije za privatizaciju. Staž će biti povezan i svima koji u tim preduzećima do kraja godine steknu jedan od uslova za penzionisanje.

Prema poslednjim podacima na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, ima ukupno 21.080 penzionera. U Novom Pazaru ih je 13.080, u Sjenici 4.721 i Tutinu 3.279.

Prema poslednjem izvještaju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje filijala u Novom Pazaru od svog osnivanja 2008. godine konstantno bilježi dobre rezultate u svom radu.

izvor: rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO