Ponovo suzavac u Skupštini Kosova

Sednica kosovskog parlamenta ponovo je blokirana suzavcem koji su aktivirali poslanici opozicije koji se protive usvajanju briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslanik Fisnik Ismajlji je uhapšen, a suzavac su, kako su javili prištinski mediji, bacili Hadži Šalja i Ismailj Kurteši.

Poslanici vlasti su napustili salu, a u njoj su ostali pripadnici obezbeđenje i deo opozicije.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je posle današnjeg sastanka lidera tri opozicione partije, koje se protive sprovođenju Briselskog sporazuma najavio je da će opozicija nastaviti blokadu.

On je za Kohu rekao da će se njihov protest nastaviti i na današnjem zasedanju ali nije objasnio način i sredstva koje će koristiti.

“Nastavićemo blokadu. Protest će se nastaviti i danas”, rekao je.

Kosovska opozicija duže od tri meseca blokira rad Skupštine protiveći se primeni briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tim povodom je u subotu u Prištini organizovan protest tri opozicione stranke koji je završen bez incidenata, ali je potom u postorijama pokreta Samoopredeljenja uhapšen bivši lider Aljbin Kurti, kome je određen i pritvor do 30 dana.

Kurti je uhapšen zbog ometaranja rada parlamenta, aktiviranja suzavca i uznemiravanja poslanika i članova vlade.

Osnovni sud u Prištini, naime, iz istih razloga je izdao nalog za hapšenje četiri poslanika opozicije, a do sada je pored Kurtija uhapšena i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi. Bujupijevoj je takođe određen pritvor do 30 dana.

Primeni pomenutih sporazuma se protive pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Lideri tih stranaka još su na sastanku i zasad je neizvesno kako će se oni ponašati na današnjem zasedanju.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je za prištinsku Kohu rekao da će opozicija i danas blokirati rad Skupštine. Po njegovim rečima, odžavanje sednice će biti onemogućeno svim sredstvima od blokade govornice pa do svih ostalih sredstava “koje smo već videli ranije”.

Srpska lista neće učestvovati u radu sednice

Poslanici Srpske liste neće danas učestvovati na sednici Skupštine Kosova ako dođe do incidenata koje je opozicija najavila, izjavio je predsednik GI Srpska lista Slavko Simić.

“Predsednika skupštine Kadrija Veseljija obavestio sam da poslanici Srpske liste neće učestvovati u radu sadnice ukoliko i danas bude incidenata. To je odluka poslaničkog kluba Srpske liste, da ne bi poslanike izlagali opasnostima”, rekao je Simić za agenciju Beta.

Simić je pojasnio da u poslaničkom klubu imaju direktan prenos skupštine, odakle će pratiti početak sednice, i da se u radni deo neće uključiti ukoliko opozicija izazove incidente.

On je rekao da su u Skupštini Kosova i oko zgrade primetne pojačane mere bezbenosti.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO