POTVRĐENO! Kabinet reisu-l-uleme Zilkića potvrdio pisanje Sandžakhabera!

Novi Pazar – Povodom napisa pojedinih internet portala, Kabinet Reisul-uleme Islamske zajednice Srbije izdaje saopštenje za javnost.

Islamska zajednica Srbije, kao jedinstvena zajednica svih muslimana na teritoriji države, godinama veoma uspješno organizuje odlazak vjernika na hadž.

Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice omogućio je pripadnicima svih nacionalnih zajednica da izvrše ovaj islamski šart, pa tako i stranim državljanima sa boravkom u Srbiji, među kojima su i državljani Libije, koji su unazad 5 godina preko Rijaseta Islamske zajednice obvljali spomenutu dužnost.

Zbog administrativno-tehničkih problema, 2014. nije se uspjelo vizirati 63 pasoša libijskih državljana, iako je prethodno za njih realizovana uplata hotela, hrane, prijevoza i administrativnih taksi u Kraljevini Saudiskoj Arabiji, kao, uostalom i za sve ostale hadžije, njih ukupno 188, koliko je dozvoljena kvota za Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Premda je do zadnjeg trenutka od strane ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu postojalo obećanje da će vizirati pasoše libijskim državljanima, nažalost, u zadnjem trenutku nakon izvršenih navedenih uplata, ambasada nije ispunila obećanje. Time je grupi od 63 kandidata za hadž uskraćena mogućnost za odlazak u mubarek mjesta, a Rijasetu Islamske zajednice, kao organizatoru, nanijet gubitak od 236.000 evra.

Islamska zajednica ima izuzetne dobre odnose sa Ambasadom Libije u Beogradu i u dogovoru sa ambasadorom nastali problemi će biti, ako Bog da, riješeni stoji u saopštenju Zilkićevog kabineta.

Podsetimo Sandžakhaber je raskrinkao Zilkića a preko svojih veza u libijskoj dijaspori koji su nam dostavili dokumenta na kojima se jasno vidi da je Zilkić uzeo novac a nije izvršio obaveze.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO