Prvi bioinkubator u Srbiji: Embrion stalno pod kontrolom

Specijalna bolnica Beograd nabavila prvi bioinkubator u Srbiji. Primenom ovog uređaja šanse za uspešnu oplodnju povećavaju se za 20 odsto.

Prvi bioinkubator, pomoću kojeg šanse za uspeh vantelesne oplodnje mogu da se povećaju i do 20 odsto, stigao je u Srbiju.

Uređaj za stalni nadzor nad embrionom tzv. permanentni embrio monitoring, nabavila je Specijalna bolnica Beograd.

Reč je o najsavremenijem bioinkubatoru koji omogućava neprekidno posmatranje i snimanje embriona bez vađenja iz inkubatora. To omogućava da zametak stalno bude u idelanim uslovima, što povećava šansu za uspešnost postupka.

Do sada su u ovom postupku embrioni vađeni iz inkubatora radi posmatranja pod mikroskopom, i u što kraćem roku vraćani u zaštićenu sredinu kako bi se zadržala ujednačena temperatura i pH vrednost, i tako izbeglo oštećenje embriona. Iz istih razloga, snimak embriona se radio najviše dva puta dnevno.

– Sa najnovijim PEM bioinkubatorom sa konstantnim monitoringom ovi problemi su sada potpuno eliminisani – objašnjava dr Bojana Savićević, ginekolog-embriolog, direktor embriološke laboratorije Specijalne bolnice “Beograd”. – Oplođena jajna ćelija se odmah ubacuje u poseban inkubator, koji obezbeđuje striktno kontrolisane uslove i u najvećoj meri simulira idealne uslove u materici.

Na kompjuterskom ekranu, kako kaže dr Savićević, u svakom trenutku mogu da se vide svi embrioni, a uz sve to se permanentno beleže i čuvaju i 4D snimci, što omogućava uvid u čitav proces razvoja embriona.

– Na taj način moguće je sačuvati kvalitet embriona i, sa daleko većom sigurnošću, odabrati one koji su najkvalitetniji što doprinosi povećanju stepena uspešnosti vantelesne oplodnje – kaže naša sagovornica.

Ovaj najsavremeniji bioinkubator značajan je i u psihološkom smislu jer parovima daje mogućnost da i sami prate razvoj embriona u svakom trenutku – od prvog dana oplodnje jajne ćelije.

– Kada dođe do trudnoće, roditelji, potom, mogu da prate razvoj ploda i na najsavremenijem ekspertskom 4D ultrazvuku – precizira dr Savićević.

POSMATRANjE TRAJE ŠEST DANA

Razvoj embriona se, bez vađenja iz inkubatora, konstantno posmatra u periodu od dva do šest dana. U tom periodu mogu da uoče koji se od embriona dobijenih veštačkom oplodnjom najbolje razvija i sa kojim su naveće šanse za zdravu trudnoću.

Izvor: B92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO