Sirijska vojska spasila jednog ruskog pilota

Jednog od dva ruska pilota koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska pronašla je sirijska vojska i sada ga vodi u rusku bazu u Siriji, dok je drugi povređen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

“Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letelice, od kojih je jedan najpre povređen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti”, rekao je on za radio “Erop 1”.

Drugi pilot je, kako je objasnio, uspeo da pobegne i, prema najnovijim informacijama, spasla ga je sirijska vojska i odvela ka ruskoj bazi.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je pilot doveden u rusku bazu i da je sada bezbedan.

“Operacija je uspešno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav”, rekao je Šojgu, a prenela agencija Tass.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: “Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.”

Odlikovanja i za stradalog i za preživelog pilota

Putin je rekao da će pilotu koji je stradao posthumno biti dodeljen orden Heroja Ruske Federacije, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

“Komandantu aviona posthumno će biti dodeljena Zvezda Heroja Ruske Federacije”, rekao je Putin, a preneo TAS S.

Drugi pilot, koji je spasen, takođe će biti odlikovan, naveo je Putin. “On, kao i drugi učesnici spasilačke operacije, primiće državna odlikovanja. Ministarstvo odbrane je već izašlo sa predlozima”, kazao je ruski predsednik.

I Turska je dobrodošla u koaliciju protiv Islamske države

Ambasador Orlov je za francuske medije rekao i da bi Rusija bila spremna na “osnivanje zajedničke komande” za borbu protiv Islamske države, u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD, pa čak i Turskom.

“Spremni smo da planiramo zajedničke napade na pozicije Islamske države i da osnujemo zajedničku komandu sa Francuskom, Sjedinjenim Američkim Državama, svim onim zemljama koje žele da budu u toj koaliciji. Ukoliko Turci takođe žele da budu deo te koalicije, dobrodošli su”, rekao je on.

Orlov je demantovao izjave turske vlade da je upućeno više upozorenja ruskom avionu o kršenju turskog vazdušnmog prostora pre nego što je avion srušen.

On je optužio Tursku da je “saučesnik” ekstremista Islamske države i da igra nejasnu ulogu u sirijskom građanskom ratu. Ambasador Rusije u Francuskoj ipak je izrazio sumnju da će taj incident izazvati sukob širih razmera između međunarodnih činilaca u Siriji.

Generalštab ruske vojske objavio je sinoć da je jedan od pilota ubijen iz automatskog oružja na zemlji nakon što je avion oboren, dok o drugom pilotu nije izneo nikakve podatke.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO