Teksilci i nameštajci deficitarna zanimanja

Kako bi plan upisa učenika u školsku 2015/2016 godinu bio usaglašen u skladu sa potrebama, u organizaciji Školske uprave Kraljevo održan je radni sastanak sa relevantnim predstavnicima Novog Pazara i Tutina. Na ovom skupu je istaknuto da najviše stručnog kadra nedostaje u oblasti tekstilne industrije i proizvodnje nameštaja.

Sa ciljem da se što odgovornije i kvalitetnije pripremi Plan upisa u srednje škole direktori srednjih škola, privrednici i predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara sagledali stanje na tržištu rada na području Novog Pazara i Tutina. Privrednici su istakli problem nedostatka stručnih kadrova iz oblasti tekstilne industrije, lake konfekcije i tapetarije, s obzirom da je ovaj grad sve više prepoznatljiv po proizvodnji nameštaja.

Apelujući na roditelje da decu opredeljuju za zanatske smerove načelnik Školske uprave Kraljevo Žarko Milosavljević rekao je da učenici treba da se školuju u skladu sa potrebama tržišta , što će im obezbediti sigurno zaposlenje.

Član kabineta gradonačelnika profesor doktor Rifat Redžović ističe da s obzirom da je stopa nezaposlenosti u Novom Pazaru visoka trebaju se sagledati svi profili koji su potrebni zajednici, ne samo u ovom gradu, već regionu, ali i zemljama EU.

Sekretar odbora za nauku, stručno obrazovanje i zaštitu životne sredine u Regionalnoj privrednoj komori Kraljevo Ivana Marković rekla je da se privrednici žale na to da učenici u Srbiji nisu nedovoljno prirpemljeni za praktičan rad u proizvodnim pogonima.

Plan upisa u srednje škole, biće završen i poznat javnosti do marta ove godine.

Sandzakhaber / izvor: rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO