Tribunal: Šešelj mora nazad u Hag

Beograd, Hag — Lider SRS Vojislav Šešelj moraće da se vrati u Hag, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Žalbeno veće naložilo je da se opozove odluka o privremenom puštanju Šešelja na slobodu i da se on vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Nakon toga, Srbija i Holandija će se ponovo izjašnjavati o njegovom puštanju na slobodu, a Pretresno veće će nakon toga ponovo proceniti mogućnost da Šešelju bude dozvoljen privremeni izlazak na slobodu. 

Sudsko veće odobrilo je puštanje lidera SRS iz Haškog tribunala 6. novembra 2011. godine, a razlog je bilo omogućavanje adekvatnog lečenja metastaze raka na jetri. 

Šešelj je pušten uz garancije Vlade Srbije, iako ih je on “odbio”. 

Kako je ranije objavljeno, uslovi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu bi podrazumevali kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretanja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučaja, a pominjala se i zabrana učešća u “političkom životu”, kao i oduzimanje pasoša. 

Međutim, uslovi njegovog puštanja nisu objavljeni i drže se u tajnosti. 

Šešelj je aktivno učestvovao u političkom životu Srbije, držao je govore na mitinzima i učestvovao je u akcijama SRS, ali od puštanja nije govorio o stvarima koje bi mogle biti povezane za hašku optužnicu protiv njega. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO