Turska vojska ušla u Siriju, premješteni posmrtni ostaci Sulejman-šaha

Turbe Sulejman-šaha, počasna garda i jarbol sa turskom zastavom nastavit će njegovati uspomenu na turske pretke na novoj lokaciji, kazao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan putem saopćenja za javnost. 

 “Uz turbe s posmrtnim ostacima Sulejman-šaha i počasnu gardu koji su ranije bili premještani dva puta nastavit će se vihoriti zastava Turske i njegovati uspomena na turske pretke na novoj lokaciji”, kazao je Erdogan. 

U akciji koja je započela kasno u subotu navečer premješteni su posmrtni ostaci Sulejman-šaha i ostale popratne znamenitosti s lokacije nedaleko od Haleba koja je, inače, jedina suverena teritorija Republike Turske izvan njezinih granica, a osigurano je drugo područje također u Siriji, blizu granica sa Turskom kao privremeno mjesto pokopa.

Dodivši da se premještanje vrši u skladu s garancijom međunarodnog prava i ugovora, Erdogan je rekao da je turska vlada uspješno provela akciju.

Predsjednik je kazao da je i sam pomno pratio operaciju.

“Vojna akcija kojom su lično rukovodili premijer i načelnik generalštaba, za cilj je imala premještanje turbeta Sulejman-šaha na sigurnije mjesto u Siriji”, kazao je.

Također je izrazio žalost zbog nesrećne smrti jednog turskog vojnika koji je smrtno stradao tokom izvođenja akcije.

Turbe Suljeman-šaha, djeda Osmana I koji je osnovao Osmansko Carstvo, nalazilo se u Siriji, ali na suverenoj teritoriji Turske udaljenoj oko 30 kilometara od granice.

Kompleks na originalnom mjestu turbeta sada je nepristupačan iz sigurnosnih razloga, a specijalna vojna jedinica koja je čuvala turbe vraćena je u Tursku, ranije je izjavio premijer Ahmet Davutoglu.

Ranije su pripadnici turske vojske koji su čuvali turbe u jedinoj enklavi Turske izvan njenih granica bili suočeni s prijetnjom napada pripadnika terorističke organizacije ISIS, koji su bili opkolili područje gdje se nalazilo turbe.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO