Tužilaštvo BiH pozvalo Bakira Izetbegovića na saslušanje

    577

    Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je Bakira Izetbegovića, lidera SDA i člana Predsedništva BiH, na saslušanje u slučaju protiv Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića, saznaje N1.

    Kako saznajemo, Izetbegović će se u Tužilaštvu BiH pojaviti u svojstvu svedoka, u vezi iskaza o okolnostima imenovanja ambasadorke u Sloveniji Nermane Hadžijahić.

    Podsetimo, Predsedništvo BiH imenovalo je Nermanu Hadžijahić na mesto ambasadorke u Sloveniji pod nerazjašnjenim okolnostima. Naime, Hadžijahić je imenovana kao kandidatkinja Saveza za bolju budućnost, iako iz ove stranke navode da njeno ime nikada nije prošlo zvaničnu proceduru u stranci kakva je inače praksa SBB-a.

    Radončić je Izetbegoviću poslao CV Nermane Hadžijahić nakon čega je Izetbegović na sednici Predsedništva odmah predložio njeno imenovanje što je, kako je kazao i sam Radončić, začudilo i njega.

    Imenovanju Hadžijahić prethodile su sumnjive radnje između Bakira Dautbašića i Zijada Hadžijahića, inače zaposlenih u američkoj ambasadi. Kako je tužilac Božo Mihajlović naveo na ročištu o određivanju pritvora Dautbašiću, u zamenu za mesto ambasadorke u Sloveniji, Hadžijahić je u zamenu pokušao da lobira unutar ambasade u BiH da se zaustavi istraga protiv Dautbašića.

    izvor: N1