U Turskoj počinje novi izborni proces

Raspored termina Visoke izborne komisije Republike Turske (YSK) za ponovljene opće izbore, koji će se u Turskoj održati 1. novembra, objavljen je u Službenim novinama.

Izborni proces u Turskoj će početi 31. augusta. Političke partije će svoje kandidatske liste izbornoj komisiji moći predati do 18. septembra, a konačne liste kandidata će biti objavljene 28. septembra u službenim novinama.

Državljani Turske sa pravom glasa koji žive u inostranstvu glasat će u periodu između 8. i 25. oktobra. Turski državljani u inostranstvu informacije o biračkim mjestima na kojima će obaviti svoju građansku dužnost mogu pronaći na web stranici www.ysk.gov.tr.

Predizborna kampanja će biti okončana 31. oktobra u 18 sati po turskom vremenu, a građani Turske će na izbore izaći sutradan, 1. novembra.

Odlukom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koja je uslijedila nakon što lideri političkih partija nakon općih izbora održanih 7. juna nisu dogovorili formiranje koalicione vlade, u Turskoj će biti održani ponovljeni izbori za 26. saziv Velike narodne skupštine.

Podsjetimo, na izborima 7. juna turska dijaspora je glasala u periodu od 8. do 31. maja i to na ukupno 112 biračkih mjesta u 54 zemlje. Od ukupno registriranih 2.866.979 birača u inozemstvu, na izbore je izašlo njih 1.034.917.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije donio odluku o raspisivanju ponovljenih izbora i imenovao lidera Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ahmeta Davutoglua šefom privremene vlade i zatražio od njega da formira prviremeno Vijeće ministara koje će obnašati izvršnu vlast do formiranja novog saziva turskog parlamenta na ponovljenim općim izborima.

Lideri parlametarnih stranaka u Turskoj nisu uspjeli nakon junskih izbora doći do koalicionog sporazuma o formiranju vlade, pa će Republika Turska prvi put u svojoj modernoj historiji ući u ponovljene opće izbore.

Inače, AK Partija je pobijedila na općim izborima održanim 7. juna, osvojivši 258 zastupničkih mjesta u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, ali joj nedostaje 18 zastupnika da bi samostalno formirala vladu. Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP izborile po 80 zastupnika.

Shodno tim rezultatima, u sastavu privremene vlade bi AK Partiji trebalo pripasti 12, CHP-u sedam, a HDP i MHP-u po tri ministarstva. Partije CHP i MHP su se ranije ranije izjasnile da ne namjeravaju učestvovati u privremenoj vladi, dok je HDP spreman preuzeti tri ministarstva.

(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO