Van diplomatskog protokola! Predsednik Srbije Tomislav NIkolić pisao engleskoj kraljici i tražio da povuče rezoluciju o Srebrenici!

Vaše veličanstvo, lično Vam se obraćam svestan činjenice da bi moje obraćanje moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba, koja bismo svi da zaboravimo, napisao Nikolić

Predsednik Tomislav Nikolić upitio je pismo britanskoj kraljici Elizabeti drugoj u kojoj, van svih diplomatskih pravila, traži da se povuče britanska rezolucija o Srebrenici iz Saveta bezbednosti UN. Nikolić je, 2. jula, na ćirilici uputio pismo kraljici Elizabeti u kome je moli da njena Vlada povuče rezoliciju o Srebrenici.

U kabinetu Predsednika Srbije je rečeno da je predsednik Nikolić uputio pismo svim šefovima država zemalja članicama Saveta bezbednosti a među njima i britanskoj kraljici.

Ovo pismo u Londonu je izazvalo i pravi skandal jer britanska kraljica nema uticaja na vođenje dnevne politike Velike Britanije. Blic, pozivajući se na pismo u koje je imao uvid, navodi da je Nikolić na početku pisma opisao svoje “nediplomatsko ponašanje”.
„Vaše veličanstvo, lično Vam se obraćam svestan činjenice da bi moje obraćanje moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba, koja bismo svi da zaboravimo“, naveo je on.

Dalje, objašnjava:
“Ovim pismom pokušavam da Vas zamolim da upotrebite svoj autoritet i ukažete Vašoj vladi na složenost i teškoće pitanja koje navodim. Nacrt rezolucije vidim kao moguće ugrožavanje stabilnosti regiona, koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas… Velika je nepravda neistinito i neodgovorno svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici“.
Nikolić pita i da li je normalno da SB UN na osnovu rezolucije, donese odluku da čitav svet pod izrazom genocid podrazumeva samo Srebrenicu.
„U nacrtu teksta rezolucije ne pominju se jeziva istrebljenja Jermena, Jevreja, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australijskih starosedelaca, američkih starosedelaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca, Kineza i nažalost mnogih drugih?“, pita se Nikolić i objašnjava da su u Srebrenici i okolini “muslimanske snage Bosne i džihadisti” hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica, da je sravnjeno sa zemljom 39 sela u tom području.

On na kraju moli kraljicu da vlada Velike Britanije “odustane od svog predloga koji objektivno pospešuje otvaranje starih rana, a ne stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istonskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju”.

„Ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski, narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da ponovo živimo u miru, kao dobre komšije, biće uzaludni“ zaključio je Tomislav Nikolić u pismu britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO