Vežbanje vam može produžiti život za sedam godina

Samo 25 minuta brzog hodanja dnevno može vam produžiti život za sedam godina, kažu istraživači.

Oni su otkrili da umerena fizička aktivnost kod osoba koje su u pedesetim i šezdesetim godinama života smanjuje rizik od smrti usled srčanog udara za polovinu.

Inače, bolesti srca su najveće “ubice” na svetu, a ranije je dokazano da vežbanje smanjuje rizik za njihov nastanak, tako što sprečava gojaznost i dijabetes.

Nova studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa sugeriše da redovna fizička aktivnost čak produžava život.

Grupa od 69 zdravih nepušača, starosti između 30 i 60 godina, koja nije redovno vežbala, testirana je u okviru nove studije na Zarland univerzitetu u Nemačkoj.

Testovi krvi tokom šest meseci redovnog aerobnog vežbanja, HIIT vežbanja i vežbanja pod opterećenjem pokazali su usporavanje procesa starenja i regeneraciju DNK.

“Nikad nećemo uspeti da potpuno izbegnemo starost, ali možemo da je odložimo. Možemo izgledati mladoliko i u sedamdesetim i živeti i do 90 godina”, kaže Sandžej Šarma, profesor naslednih kardioloških oboljenja na Univerzitetskim klinikama Sent Džordž u Londonu.

“Vežbanje vam kupuje od tri do sedam dodatnih godina života. Ono je antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije i dokazano odlaže početak demencije”.

Izvor: B92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO