Vučić poručio EU: Dosta nam je seminara, treba nam novac

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio je da zemlje regiona od Evropske unije očekuju bolju i veću pomoć, a ako to nije moguće onda Evropa to treba da kaže kako bismo se snalazili sami.

“Treba nam novac iz evropskih fodova. Dosta nam je seminara, treba nam novac za izgradnju puteva i pruga. Ako ne možete opredeliti sredstva onda kažite, pa ćemo mi naći sredstva”, rekao je premijer Vučić u diskusiji na konferenciji “Tiranski razgovori 2015.”, u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma.

Skup u Tirani, ukazao je premijer, predstavlja “krik svih učesnika” i poziv EU i Evropskoj komisiji da analizira situaciju, dobro je sagleda i na pravi način oceni – da nam pomogne i bolje i više.

Na pitanje moderatora foruma, nekadašnjeg šefa nemačke diplomatije Joške Fišera, šta premijeri regiona očekuju od predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji će krajem avgusta biti održan u Beču, Vučić je rekao da je građanima potrebno “nešto opipljivo, neki konkretni rezultati”.

“Doćićemo u Beč korz dva meseca i nadam se da ćemo imati nešto da ponudimo i pokažemo kancelarki (Angeli) Merkel i svima nama, a pre svega našim građanima. Da kažemo: u redu, napravili smo zajedničke projekte, koji se vežu za izgranđu puteva i pruga”, naveo je premijer i dodao da su najvažniji projekti u regionu definisani i dogovoreni još na sastanku sa komesarom Johanesom Hanom u Briselu.

“Zahtev za pomoć i podršku EU mora biti zajednička”

Pored Vučića i Rame, na forumu učestvuju premijeri Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova. “Konačno smo se dogovorili o dva veoma važna pitanja – zajedničkom cilju za sve nas, a to je evropski put, i o punopravnom članstvu EU. To se ne može očkeivati sutra, ima dosta stvari koje treba obaviti pre toga”, rekao je premijer Vučić.

Države regiona moraju više da rade zajedno, da zajedno nastupaju pred evropske institucije i zajedno traže što je potrebno. “Ako ne možemo dobiti pomoć i podršku EU, moramo da pokušamo da uradimo koliko god možemo zajedno sami”, rekao je.

Srpski premijer je govorio i o zajedničkim infrastrukturnim projektima. “Predložio sam Ediju (Rami) i Milu (Đukanoviću) da potpišemo zajedničke projekte, da odemo u Brisel i zatražimo podršku za te projekte i ako ne dobijemo onda ćemo sa srpske strane biti spremni da počnemo našim sredstvima da ih finansiramo”, kazao je on.

Vučić je objasnio da je stanje u srpskom budžetu bolje nego ranije. “Ako bi dobili sredstva od EU to bi bilo važno jer bi povezali zemlje, narode, stvorili bolju ekonomsku situaciju i mogli bi zajendo nastupati na trećim tržištima. Možemo da ponudimo mnoge naš eproizvode na tim tržištima. Treba da iskoristimo tu priliku za unapređenje naših ekonomija”, naveo je premijer Srbije.

Vučić je uveren da je i na planu razmene mladih između zemalja Zapadnog Balkana moguće uraditi više. “Sve naše zemlje su i najveći izvoznici ljudi i imamo visoke stope nezaposlenosti upravo među mladima. To je nešto protiv čega se moramo boriti zajedno”, rekao je Vučić i ukazao da je to jedino moguće zajedničkom saradnjom.

Nećemo biti najsiromašniji deo EU

Vučić je kazao i da je Srbija spremna za integrativne procese na Balkanu. “Mislim da treba da nastavimo sa tom inicijativom. Srbija je bila uporište stablnosti i nadamo se da su i ostali zadovoljni našim stavom. Nadam se da ćemo uraditi više za naš narod i region”, naveo je premijer i dodao: “Kada se pridružimo EU nećemo btii najsiromašniji deo EU. Želimo da budemo što više uspešniji i upravo iz tog razloga sprovodimo ekonomske i druge reforme, a to je nemoguće bez regionalne saradnje”.

To, dodao je, važi za širi region Jugoistočne Evrope.

Sbrija je, istakao je, spremna da tretira konkretna pitanja i da zajedno nastupi pred institucije u Briselu, ali i sama da preduzima korake kako bi unapredila život građana i povezanost regiona.

“Narodi će to izuzetno ceniti”, rekao je Vučić napomenuvši da populalrnost Evropske unije u Srbiji raste.

Pominje se, kazao je, umor od proširenja, ali je dodao da to ne može da komentariše jer “nije ekspert”.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO