Vučić: Srbija nudi najbolje uslove investitorima na Balkanu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Beču da Srbija, u regionu, nudi najbolje uslove investitorima i ukazao da podatak o 17 milijardi evra trgovinske razmene sa Evropskom unijom razvejava sve sumnje u pogledu strateškog opredeljenja Srbije.

“Srbija ne tražži, niti ima neki drugi put, osim evropskog”, rekao je premijer otvarajući Poslovni forum Srbija u Beču 2015. u Privrednoj komori Austrije, koji je okupio najžnačajnije predstavnike privrede dve zemlje.

Vučić je takođe istakao da Austrija sa 12,8 odsto od ukupnih direktnih investicija predstavlja pojedinačno najvećeg investitora u našoj zemlji.

Premijer je rekao i da je “ponosan sam na činjenicu što je Srbija danas politički i ekonomski stabilna zemlja uprskoj ekonomskoj krizi”, kao i da Vlada u Beogradu želi da provede duboke i istinske reforme, po čemu je jedinstvena u južnoj Evropi.

Ne želimo siromašni da uđemo u EU

Srbija je prihvatila najteža rešenja“, naveo je Vučić i podsetio da su u međuvremenu doneti moderan zakon o radu, o privatizaciji, stečaju, penzijama, građevinskim dozvolama. Takođe se sprovode i mere fiskalne konsolidacije i Srbija je, prema Vučiću, jedina zemlja koja je krenula u te reforme bez pritisaka međunarodnih finansijskih institucija.
U te reforme smo krenuli, jer želimo da kao zdrava i uspešna zemlja budemo deo EU. Ne želimo da budemo ni blizu najsiromašnije zemlje EU kada budemo primljeni“, poručio je Vučić.

Govoreći o nedostacima, koje, kako kaže ne želi da krije, Vučić je kazao da je u budžetu vršena ušteda time što nije izdvojeno dovoljno novca za kapitalne investicije, što je počelo da se menja ovog meseca.

Od Austrije, kako je kazao, Srbija očekuje dalju podršku na putu u EU, kao i još značajnije prisustvo Austrije u Srbiji. „Mi ne tražimo milostinju, već hoćemo da se takmičimo sa svima, da imamo bolje uslove od drugih, da možete više para da zaradite i ostvarite više profita, poručio je on.

Srbija je ekonomski već u EU

Predsednik Privredne komore Austrije (WKO) Kristof Lajtl ocenio je da je Srbija u ekonomskom smislu već deo EU i izrazio nadu da će to biti ubrzo i u političkom smislu.

On je podsetio da je za vreme njegovog predsedavanja Evropskom privrednom komorom, Srbija pristupila ovoj instituciji.

“Raduje me da je u ekonomskom smislu Srbija članica evropske ekonomske porodice”, kazao je Lajtl dodajući da se mora imati na umu da ekonomija ide ispred politike, da je EU osnovana na ekonomskoj saradnji i da u svim slučajevima prednjači privreda, a politika stvara ekonomski okvir i donosi odluke.

Potrebne investicije orijentisane na izvoz

Ministar finansija Dušan Vujović pozvao je austrijske privrednike da ulažu u sektore u Srbiji orijentisane na regionalna i globalno tržište, a koji mogu doprineti privrednom, i rastu izvoza iz naše zemlje.

Ti investitori bi osim političke stabilnosti i podsticaja koje Srbija daje ulagačima imali i povlašćeni pristup tržištima od oko 800 miliona stanovnika, sa kojima naša zemlja ima sporazume o slobodnoj trgovini, rekao je Vujović-

Ministar je privrednicima koji su zainteresovani da ulažu u Srbiji, poručio da sada mogu u našoj zemlji da dobiju građevinsku dozvolu za samo 28 dana, a izmenama niza zakona je postignut i čitav niz drugih olakšica i poboljšanja administrativnih procedura.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO