Zaposleni u državnoj upravi i pravosuđu najavljuju štrajk

Predstavnici Sindikata uprave Srbije i Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima najavili su danas da će, ukoliko sa predstavnicima Vlade ne bude postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru za zaposlene u tim delatnostima, ući u štrajk kao vid legitimne sindikalne borbe.

Podsećaju da rok za potpisivanje kolektivnih ugovora ističe sutra i a da je za petak zakazan nastavak pregovora sa predstavnicima vlade o novom kolektivnom ugovoru.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica je istakao da ne očekuje da će pregovori uspešno biti završeni, jer iako su pokrenuti na vreme, do sada, kako je naveo, nisu dali rezultate.

On je ukazao da će, ukoliko kolektivni ugovor ne bude potpisan, zaposleni snositi posledice, a odgovornost je na predstavnicima vlasti.

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević istakla je da će, poučeni iskustvom onoga što su zaposleni u EPS-u dobili novim kolektivnim ugovorom, i oni tražiti iste uslove i ista prava.

Ona je podsetila, da kolektivni ugovor u EPS-u, između ostalog, predviđa da je”jubilarna nagrada za zaposlenog koji je radio 30 godina jednaka godišnjoj plati zaposlenog u pravosuđu”.

“Nagrada za 30 godina rada u EPS-u iznosi 316.000 dinara. Prekovremeni rad im je 45 odsto”, ukazala je ona i dodala da u tom kolektivnom ugovoru postoji niz povoljnosti za zaposlene, pa će i zaposleni u pravosuđu tražiti ista prava.

“U uslovima kada se sprovode mere štednje jednima koji rade za državu se daje sve, a drugima ništa”, ukazala je ona.

Sindikati su saglasni da u pravosudnim organima Srbije nema viška zaposlenih, ali navode da, ukoliko ih negde u državnoj upravi ima, oni nemaju ništa protiv racionalizacije ali bi u tom poslu sindikat trebalo da bude partner.

Podsećaju da je 2009. godine donet zakon kojim se ograničava zapošljavanje u državnim organima.Tada je u državnim organima radilo 28.400 zaposlenih, a u lokalnim upravama oko 22.000.

Država nije poštovala zakon koji je sama inicirala, pa tako danas u državnim organima radi 33.932 zaposlena, a u lokalnoj upravi 31.283 zaposlena, rekao je Potežica.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje su platni razredi, ali to, kao ni mnogo šta drugo u našoj zemlji, kako je dodao, ne može da se uradi ni brzo ni efikasno.

Sandzakhaber / izvor: tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO