Zorana Mihajlović: Autoput kroz Sandžak 2020. godine.

Srbija planira da do 2020. godine završti autoput do granice sa Crnom Gorom, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ona je za crnogorski portal Analitika precizirala da se autoput do granice sa Crnom Gorom gradi u tri dionice, od kojih je jedna, Ub-Lajkovac, završena, dok se za ostale dve u prvom kvartalu ove godine očekuje ugovaranje poslova po koncesionom modelu.

“Za deonicu Požega-Boljare u dužini od 107 kilometara, čija je procenjena vrednost 1,8 milijardi evra, prostorni plan i priprema projektno-tehničke dokumentacije biće urađeni tokom ove godine”, kazala je Mihajlovićeva.

Mihajlović je navela i da je planirano da se rekonstrukcija pruge Beograd-Bar na delu kroz Srbiji izvodi po deonicama i da je u toku izrada glavnog projekta za prvu deonicu pruge Resnik-Valjevo, a očekuje se da će radovi početi u drugoj polovini 2015. godine.

Ministarka očekuje da će cena revitalizacije pruge Beograd-Bar u delu kroz Srbiju, koja je na osnovu tehničko-ekonomske studije procenjena na 200 miliona evra, porasti zbog dugog propadanja pruge i većeg obima potrebnih radova na građevinskoj i elektrotehničkoj infrastrukturi.

“Tačna vrednost investicije može se utvrditi tek nakon izrade glavnih projekata glavne opravke pruge. Za sada znamo da je vrednost materijala oko 80 miliona dolara a vrednost usluga, odnosno radova je oko 120 miliona dolara. Ruska strana učestvuje sa oko 60 odsto, a srpska sa 40 procenata ukupne investicije”, rekla je ona.

Mihajlović nije precizno odgovorila na pitanje da li je Srbija definitivno odustala od kupovine Luke Bar, navodeći da “Vlada Srbije nije biznismen koji trguje” i da je njena uloga da stvori dobro poslovno okruženje u kojem može tržisno da se posluje, što će pospešiti privredni rast i poboljšati životni standard.

Ministarka je kazala da će se na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Crne Gore, koja je dogovorena za mart, razgovarati o projektu autoputa Beograd-Južni Jadran, o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar i svim drugim partnerskim projektima za koje postoje mogućnosti i planovi.

“Odnosi Srbije i Crne Gore su nikad bolji, pa očekujem konstruktivni dijalog o daljoj saradnji, razmeni iskustava i ideja”, kazala je Mihajlovićeva.

Najavila je da će bi do kraja januara trebalo da se formira radna rupa dve vlade za razmatranje zajedničkih projekata u energetici, infrastrukturi i transportu.

Portal Analitika

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO