70 kamera snima štampanje listića

Direktor Službenog glasnika Radoš Ljušić izjavio da proces štampanja listića snima 70 kamera koje pokrivaju “svaki delić prostora” štamparije Službenog glasnika

Kompletan izborni materijal Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) mora biti isporučen do 12. marta.

Prema Ljušićevim rečima, pored izbornog materijala za vanredne parlamentarne izbore, Službeni glasnik štampa i izborne listiće za loklane izbore u Beogradu i u drugim gradovima Srbije, gde se održavaju loklani izbori.

On je dodao da je stepen obezbeđenosti štampanja kompletnog izbornog materijala na najvišem nivou i da, osim 70 kamera, radnici koji učestvuju u tom procesu nose posebne uniforme.
Ljušić je precizirao da su određene prva, druga i treća zona u kojima mogu da se kreću radnici koji učestvuju u procesu štampanja, da je zabranjena upotreba telefona, a da svako ko nije direktno uključen u proces prilikom ulaska u štampariju mora imati službenu propusnicu.

“Deo izbornog spiska je odštampan, a danas počinje štampanje izbornog listića i nadam se da ćemo sve obaviti u roku i da će sve proteći kako valja”, rekao je Ljušić novinarima.

U štampariji Službenog glasnika počelo je štampanje izbornog materijala za vanredne parlamenterne izbore 16. marta i biće odštampano 6.801.161 listića.

17500027453187da33b6c3254999465_640x427

Izborni listići će biti štampani na 32 jezičke varijante, pored srpskog i na jezicima nacionalnih manjina.

Ukupan broj listića sadrži i obaveznu rezervu, koja iznosi 0,5 odsto od ukupnog broja birača (33.807 listića). Birački listić biće na A4 formatu, a Službeni glasnik je već odštampao deo Biračkog spiska.

Glasački listić je svetlo plave, a kontrolni svetlo ljubičaste boje, a na njemu je 19 lista stranka kolicija i grupa građana.

Prva na zbirnom izbornom listiću biće koalicija okupljena oko SNS, druga koalicija SPS-PUPS-JS, Demokratska stranka Srbije je treća, LDP četvrti, SVM peti, SRS šesta, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam biće lista “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, deveta će biti lista “Dveri – Boško Obradović”, a deseta lista SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin.

Na zbirnoj izbornoj listi 11. mesto imaće koaliciona lista Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista “Treća Srbija”. Pod rednim brojem 13 biće “Crnogorska partija – Josip Broz”, a 14 “Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić”.

Pod rednim brojem 15 nalaziće se lista “Dosta je bilo – Saša Radulović”, 16. će biti “Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS – SDS)”, 17. “Patriotski front – Dr Borislav Pelević”,18. “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, a lista “Partije za demokratsko delovanje – Riza Halimi” biće poslednja na zbirnom izbornom listiću.

Jedina stranka čija lista nije proglašena je stranka Nijedan od ponuđenih odgovora, jer podnosioci liste nisu dostavili dokumentaciju predviđenu zakonom.

Od 19 lista sedam su manjinske, a od ukupno 3.020 kandidata za poslanika 1.087 ili 36 odsto čine žene.

Štampanju listića, pored predstavnika stranaka, prisustvuju i predsednik RIK Dejan Đuriđević, zamenik predsednika Tamara Stojčević i generalni direktor Službenog glasnika Radoš Ljušić.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO