Akademik Pašić – Zukorlić i Cerić da podnesu ostavke u BANU!

Zukorlić i Mustafa Cerić iskoristili su BANU za stvaranje vlastitog kulta i za svoju ličnu promociju. Mediji su sve zasluge za osnivanje Akademije neopravdano pripisali muftiji Zukorliću te je ispalo da su nam Akademiju osnovala vjerska lica, što nije tačno. Zukorlić i Cerić samo su se kasnije priključili osnivačima BANU, a prihvatili smo ih iz razloga što smo očekivali da će oni, svojim ugledom u muslimanskom svijetu, putem donacija, obezbijediti nužnu ekonomsku osnovu za početak rada Akademije, kaže u intervjuu za “Preporod”, zvanično glasilo Islamske zajednice BiH, akademik i jedan od inicijatora i osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti prof. dr. Ibrahim Pašić.

 

“Poslije mojih negativnih iskustava sa ANUBIH, koja je odbila objaviti jedan moj naučni rad i o čemu pišem u knjizi “Kulin i Prijesda” (2007), rodila se ideja o osnivanju BANU. Na tome su radili prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Enes Kujundžić, prof. dr. Ismet Kasumović . prof. dr. Omer lbrahimagić i moja malenkost. Znatno kasnije, ovom timu priključio se muftija Zukorlić, a za njim Mustafa Cerić. Zukorlić je ponudio logističku podršku.

Muftiju Zukorlića i Mustafu Cerića prihvatili smo iz razloga što smo očekivali da će oni, svojim ugledom u muslimanskom svijetu. putem donacija, obezbijediti nužnu ekonomsku osnovu za početak rada Akademije, pokretanja Godišnjaka. itd. Na žalost, oni to do sada nisu uradili. Slobodan sam otvoreno reći iako se to nekima neće svidjeti: iskoristili su BANU za stvaranje vlastitog kulta i za svoju ličnu promociju. Mediji su uskoro sve zasluge za osnivanje Akademije neopravdano pripisali muftiji Zukorliću te je ispalo da su nam Akademiju osnovala vjerska lica, što nije tačno. Zukorlić i Cerić samo su se kasnije priključili osnivačima. Kako će se poslije pokazati, najviše su mogli učiniti za Akademiju a učinili su vrlo malo.

Što zbog nedostatka materijalnih sredstava što Zbog naše neorganiziranosti, BANU dvije godine skoro ništa ne radi i s BANU se samo jeftino paradira. U 2013. godini, npr., u HAZU su dnevno izdavali od 2-5 naučnih izdanja, u BANU za dvije godine nije izdato ni jedno! Zaključak: Bošnjaci još uvijek nemaju BANU, ili je imaju samo na papiru. S ciljem da se konačno pokrene njen rad nedavno smo osnovali Naučnoistraživački centar i vidjećemo šta će od svega biti.

Po mom mišljenju, oni koji ne znaju da vode BANU i koji su najodgovorniji za njen nerad, koji u suštini ne znaju šta je nauka, trebaju podnijeti ostavke.

preporod1 copy

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO