Amela Terzić: Nadam se povoljnom žrebu u Moskvi

Amela na stazi
Amela na stazi

Reprezentativka Srbije u atletici Amela Terzić izjavila je danas da će joj za plasman u polufinale discipline 1.500 metara na Prvenstvu sveta u Moskvi biti potrebna i naklonost žreba prilikom određivanja kvalifikacionih grupa.

“Nadam se povoljnom žrebu, pošto su dobra forma i sreća neophodni faktori uspeha. Ne znam kako će sve izgledati, videćemo kako ću se snaći. Sigurno je da su sve učesnice na visokom nivou, pošto je kvalifikaciona norma bila svima ista”, rekla je Terzićeva radiju Sto plus.

Ova 20-godišnja Novopazarka je sredinom prošlog meseca ličnim i nacionalnim rekordom na 1.500 metara od četiri minuta, pet sekundi i 69 stotinki postala prvakinja Evrope za uzrast mlađih seniora u Tampereu.

Njeno najbolje vreme je 13. po vrednosti ove godine u Evropi i istovremeno 43. na svetu.

“Nisam se nadala da ću ovako brzo ispuniti normu za Prvenstvo sveta. Potrudiću se da se što bolje snađem u određenim situacijama na stazi, da se prilikom gužve pričuvam od eventualnog pada”, kazala je Terzićeva.

Ona je ocenila da je Etiopljanka koja nastupa za Švedsku Abeba Aregavi najveći favorit za zlatnu medalju.

Aregavi je, inače, najbolja na svetu u 2013. godini vremenom od tri minuta, 56 sekundi i 60 stotinki i jedna je od četiri atletičarke koje su ove sezone trčale ispod četiri minuta.

“Na Aregavi treba obratiti posebnu pažnju, ali ona je za mene još uvek prejaka i više ću se koncentrisati na ostale rivalke. Protiv dosta njih sam već trčala”, rekla je Terzićeva.

Kvalifikacije na 1.500 metara održaće se 11. avgusta u 8.30 po srednjeevropskom vremenu, dva kana kasnije je polufinale, dok je finale zakazano za 15. avgust.

“Možda mogu i do novog rekorda, ali to se sigurno neće dogoditi u kvalifikacijama. Ta prva trka je u prepodnevnom terminu, koji je veoma nezgodan”, zaključila je Amela Terzić.

Ona će sa atletskim stručnjakom Rifatom Zilkićem i ostalim reprezentatvcima Srbije otputovati za Moskvu u četvrtak, 8. avgusta.

“Iako nam je Tampere bio prioritet, ne bi me iznenadilo da Amela ponovo ostvari dobar rezultat. Ona je već na nivou od četiri minuta i samo je pitanje hoćemo li taj cilj ostvariti ove ili sledeće godine”, ocenio je trener Zilkić.

On je dodao da je najvažnije da petostruka evropka šampionka u mlađim kategorijama na svom prvom seniorskom Prvenstvu sveta prođe kvalifikacije.

“Posle će sve biti lakše. Amela nikada na velikim takmičenjima nije ispala u prvom krugu i želimo da nastavimo tu tradiciju. Ovo je veliki izazov za nas i ambicije su nam da što duže ostanemo u ruskoj prestonici, možda i do samog finala”, rekao je Zilkić.

Svetsko prvenstvo u atletici u održaće se u Moskvi od 10. do 18. avgusta.

 

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO