Američka vojska pravi svog Ajron mena

0546007.73

Oslonac američke vojske za istraživanje, razvoj i tehnologiju (RDECOM) postavio je konkretne ciljeve za razvoj prototipa vojnog oklopa koji bi po svim svojstvima bio nalik oklopu kakvog nosi strip heroj Iron Man.

Kako prenosi portal Jutarnji.hr, ovaj najnoviji komad vojne opreme – Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS), ipak ne bi mogao da leti i ispaljuje projektile, ali njegove mogućnosti ipak neće biti zanemarljive.

Oklop bi trebalo da ima fleksibilni zaštitni sloj koji bi se mogao da se stvrdne u deliću sekunde kada se stavi pod napon.

Trebalo bi da bude otporan i na vatru, da utiče na pojačavanje snage vojnika u smislu povećanja sposobnosti čuvanja i otpuštanja energije u zaštiti od povreda i pojačavanja dejstva i funkcionalnosti.

Navodno, oklop bi trebalo da ima i ugrađen sistem za komunikaciju, spoljne i unutarnje senzore, projekciju ekrana koji će davati aktualne informacije bitne za borbenu spremnost i filter za noćni vid.

Većina elemenata ovakvog oklopa američka vojska je već testirala, a sada očekuje od privatnih firmi ponude za integraciju tehnologije koje bi u roku od četiri godine mogle ponuditi prve prototipe.

sandzakhaber / izvor: Novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO