ANGOLA ZABRANJUJE ISLAM: PRVI KORAK UNIŠTENJE SVIH DŽAMIJA U ZEMLJI

Angola je postala prva zemlja u svijetu koja želi da zabrani islam i muslimane. Prvi korak vlasti u zabrani je uništavanje svih džamija u zemlji. “Proces legalizacije islama nije odobren od strane Ministarstva pravde i ljudskih prava, sve džamije će biti zatvorene do daljnjeg,” kazala je Rosa Cruz e Silva, ministar kulture te zemlje, a prenosi Agence Ecofin.

angola
Silva je to kazala tokom svoje posjete komisiji Narodne skupštine. Ona kaže da je odluka bila zadnja u nizu pojačanih napora u borbi protiv vjerskih sekti, uključujući i ilegalne sekte.
Vlada Angole će također biti u obavezi da “ažurira nacionalni kontekst” kao način borbe protiv uspona nove vjerske kongregacije koja je u suprotnosti sa “navikama i običajima u Angoli”, dodala je.
Isto kao i Islam, Silva najavljuje da postoji najmanje 194 sekti kojima također slijedi zabrana.
“Listu svih sekti je objavilo Ministarstvo pravde i ljudskih prava u medijima”. Zabranjeno im je da vrše svoje obrede i moraju zatvoriti svoja vrata.
Antiislamske komentare dali su i drugi zvaničnici te zemlje.
“Ovo je konačni kraj islamskog utjecaja u našoj zemlji,” kazao je predsjednik José Eduardo dos Santos.
U oktobru prošle godine, muslimani iz opština Viana, Luanda, prisustvovali su uništavanju minareta njihove džamije Zengo.
Pokrajinski guverner Luanda, Bento Bento, je također rekao za lokalni radio da “radikalni muslimani nisu dobrodošli u Angoli i vlada Angole nije spremna za legalizaciju džamija.”
On je više puta potcrtao da muslimani nisu dobrodošli u Angoli, a da vlada neće legalizirati džamije u zemlji.
Prema CIA Factbook, 47% stanovništva te zemlje prakticira autohtona vjerovanja, 38 % rimokatolička, a 15 % protestantska.

izvor.African Globe-Sandžakhaber

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO