Bajramski namaz klanjan u svim džamijama na Kosovu

Na Kosovu je u svih 800 džamija klanjan kurban-bajramski namaz, a centralna manifestacija održana je u “Sultan Mehmed Fatih” džamiji u Prištini gdje je bajram-namaz imamio kosovski muftija Naim Trnava, koji je građane i vjernike pozvao na mir, suživot i toleranciju.

20131015-125334.jpg

U Prizrenu je tradiocionalno centralna manifestacija klanjanja bajram-namaza održana u Sinan-pašinoj i Mehmed-pašinoj-Bajrakli džamiji.

Fatmir ef. Sezairi, imam džamije “Ljubinje” u Prizrenu, u bajramskoj hutbi vjernicima je prenio poruku blagdana koji u sebi nosi dva ibadeta koji su međusobno povezani a to su obavljanje hadža i klanje kurbana. I u jednom i drugom ibadetu postoji žrtva.

– Hadžije koje je Allah počastio da ove godine zijarete Bejtullah žrtvuju svoje vrijeme, imetak i svoju snagu kako bi se odazvali Allahovu pozivu, a mnogi od njih i kolju kurbane. Oni koji još nisu osjetili Allahov poziv, koji su ove godine propustili da obave peti islamski sart i oni su također zaduženi da nešto od sebe žrtvuju, ta žrtva je klanje kurbana – kazao je u bajramskoj hutbi Fatmir ef.Sezairi.

Na Kosovu je tradicija da domaćice dan uoči bajrama pripremaju baklavu, a poslije ikindije-namaza, obilaze svoje porodice i čestitaju “arefe”, odnosno Dan Arefata.

Muslimani na Kosovu, nakon klanjanja bajram-namaza, obilaze mezarja, a potom pristupaju obredu klanja kurbana. Kurbansko se meso dijeli rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnim.

Od kurbanskog mesa se pripremaju tradicionalna jela koja će biti na trpezi za bajramski ručak.

Tokom dana, muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, kojima ljube ruku, obilaze familiju, prijatelje, a žene dočekuju one koji će doći u bajramsku posjetu.

Bajram je praznik duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i međukomšijskog razumijevanja.

Po šerijatskim propisima klanje kurbana počinje, nakon bajram-namaza i može se vršiti sve do ikindije-namaza trećeg dana Bajrama.

Sama riječ kurban, u širem smislu, znači žrtva i ono što se žrtvuje, a u užem vjerskom smislu, uobičajenom kod naših i mnogih drugih muslimana u svijetu, kurban označava brava ili goveče, koje se žrtvuje po propisima vjere, u danima Kurban-bajrama.

To žrtvovanje, odnosno prinošenje kurbana, ili, kako se kod nas kaže “klanje kurbana”, u islamu je vjerska dužnost, u hanefijskom mezhebu koji prakticiraju muslimani Balkana, klanje kurbana je vadžib, tj. obaveza svakom muslimanu i muslimanki koji imaju nisab, tj. koji su dužni davati zekat.

Klanje kurbana također ima izrazitu socijalnu dimenziju jer kurbansko meso se ne može prodati, ono se dijeli rodbini, prijateljima i siromašnima, a jedan dio (trećina kurbanskog mesa) može se zadržati za potrebe svoje porodice

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO